La festa major de Morats i Torrats

Amb un cartell atrevit, les colles celebraran la festa als patis de les escoles Aiguaviva i Montseny

Cultura

Albert Carreras, cap de colla torrat (a dalt), i Jose López, cap de colla morat (a baix), junts al parc de Can Mulà
Albert Carreras, cap de colla torrat (a dalt), i Jose López, cap de colla morat (a baix), junts al parc de Can Mulà

Sergio Carrillo

Les colles de Morats i Torrats, coorganitzadores de la festa major i qui ja han dit en més d'una ocasió que voldrien constar en la nomenclatura de la gresca estiuenca molletana, encaren una festa diferent de les habituals, però molt més ambiciosa que el 2020 amb un cartell de primera línia i els patis de les escoles Aiguaviva i Montseny com a seus festives de les entitats

Un cop acaba la festa major, és moment d'avaluar-la i de començar a prepara-ne la següent. Així ho fan habitualment les colles, malgrat que la incertesa pandèmica ho canvia tot. "No sabíem com estaríem aquest any, ni si aniríem a millor", diu el cap de colla de Morats, Jose López, qui hi afegeix: "Quan veus que per Nadal no podràs fer tot el que voldries i que per Sant Vicenç tampoc t'ho deixaran fer, comences a veure que la festa major serà més o menys com la de l'any anterior. És en aquell moment quan ens posem a treballar en una festa major asseguts, com l'any passat".

En aquest sentit, el cap de colla de Torrats, Albert Carreras, destaca que la situació els ha fet anar molt al dia per adaptar el programa de festa major a les noves normatives: "Potser és l'any que més canvis hi ha hagut o que més inestable és la programació, perquè es veu modificada per qualsevol nou reglament. Fa temps que l'estem preparant, però també fa molt temps que estem fent canvis".
La Covid farà que, per segon any consecutiu, el centre neuràlgic de la festa nocturna no sigui –principalment– Can Mulà, sinó que les colles muntaran els seus actes als patis de les escoles Aiguaviva (Morats) i Montseny (Torrats).

"És molt arriscat, en els temps que corren, portar artistes de catxet elevat. Però Mollet es mereix el millor i les colles volem treure'ns l'espineta de la festa major de l'any passat, que no va ser com volíem”

Respecte a l'any passat, el consistori els ha concedit dues de les seves reclamacions: una ubicació més cèntrica i un major aforament. "Així pots fer actes de major qualitat i pots pensar més espectacles per portar. Treballant per a 50 persones, com l'any passat, és molt difícil que surtin els números", diu López. Carreras també recorda que el 2020, "si volies fer una activitat a la qual sabies que vindrien 200 persones, tenint-ne 50 d'aforament màxim et veies obligat a fer tres o quatre passis del mateix acte. Aquest any, amb 300 persones d'aforament, pots plantejar portar algú amb més catxet".

Can Mulà haurà d'esperar

Evidentment que l'objectiu seria tornar plegats a Can Mulà, però per a enguany aquesta opció no ha estat sobre la taula. "L'Ajuntament ja ens ho va donar més o menys mastegat. Volíem ser al centre, no vam demanar res, però tampoc ens van oferir res més que això", diu el del mam. El de la teca també hi apunta: "En les nostres negociacions amb l'Ajuntament, en cap moment vam parlar que hi hauria alguna activitat a Can Mulà. Finalment sí que s'hi han pogut fer concerts d'AMAM i estem molt contents que els hagin donat l'oportunitat, perquè, a més, portaven una mala sort històrica amb la nit de grups locals. Però a nosaltres en cap moment ens van donar l'opció de Can Mulà".

En tot cas, el torrat reconeix que tenen ganes de tornar-hi, "però amb una nit de colles, omplint el parc i amb un megaconcert, com sempre", fet que ara encara sembla lluny. Carreras, alhora, diu que els hauria agradat que el consistori els hagués cedit algun espai més per a activitats puntuals: "La Terrassa del Museu Abelló o el Mercat Vell són punts estratègics molt bons per depèn quina activitat".

Segon any sense el repte de colles

Les colles han hagut de suspendre novament la competició, i l'afartada [a la imatge, feta el 2019] serà un dels reptes que es trobarà a faltar

La competició entre les colles tampoc es podrà fer, per segon any consecutiu, a causa de la pandèmia. En aquest sentit, totes dues entitats tenien clar que no es podria fer una estirada del camió, una garrinada, una cursa en roba interior, el corregot o l'afartada, entre d'altres, complint les mesures de seguretat. "Quan hi ha competició hi ha massificació i ara mateix cap entitat vol aquest tipus de risc", apunta l'Albert Carreras. El Jose López també pensa que "no es podia fer, malgrat que ho trobem a faltar".

Una programació potent

Lamentant la nova absència del repte de les colles, però, Morats i Torrats sí que han farcit els patis de les escoles Aiguaviva i Montseny d'activitats per a tots els gustos i edats.

De fet, tenen una programació prou potent i ambiciosa i es mostren satisfets del que tenen preparat. Per a Carreras, "aquí es demostren les ganes que tenim les colles de fer coses i de demostrar que les podem fer bé. Passem de 50 a 300 persones, en un espai més cèntric, i això ens permet portar millors artistes". López defineix les seves propostes d'"arriscades": "És molt arriscat, en els temps que corren, portar artistes de catxet elevat. Però la ciutat de Mollet es mereix el millor, les colles volem treure'ns l'espineta de la festa major de l'any passat, que no va ser com volíem, i aquest any volíem tornar en gran: tornar a presentar la festa major a l'Ajuntament i que la gent sàpiga que hi ha festa major".

El morat també destaca que enguany, "en comptes d'haver-hi una oferta al parc de Can Mulà, hi haurà diferents opcions musicals i d'humor la mateixa nit perquè la gent pugui escollir. Realment és molt més favorable que una nit normal en què només hi havia una proposta".

Els principals actes torrats els protagonitzaran Strombers, els monologuistes Toni Moog i Alberto Demomento, La banda del coche rojo, Mucca, Los Mil Hombres, Red Velvet o Cash Caravan. Quant als actes torrats més rellevants, en destaca l'Orquestra Mitjanit, el monologuista Guillem Estadella, el grup d'animació infantil Embauka, el Pau Segalés amb Trepitgem fusta, DEM (antiga Limoncello) o els concerts d'AMAM.

“Creiem que tenim un Ajuntament que és molt poc flexible"

El Tapes Tour i La Ruta dels Torrats (adaptació del tradicional Torratasques) també tornaran a la ciutat, tot i que amb formats ben diferents. Caldrà adquirir el tiquet corresponent i passar durant els dies indicats pels bars participants per consumir o una tapa i una beguda, o una beguda. Són, ambdues, propostes per fer en grups reduïts, cadascú pel seu compte i que alhora aporten un suport mutu entre colles i el sector de la restauració de Mollet.

Amb la seguretat per bandera

La festa d'enguany no és, ni de bon tros, aliena al context covidià. El torrat Albert Carreras reitera que tot es farà "sempre de la manera més segura i responsable". No obstant això, sí que lamenta que les normatives sovint poden tenir apreciacions diferents i afirma que la manera concreta d'aplicar-les "depèn totalment de la voluntat de l'Ajuntament. Creiem que tenim un Ajuntament que en aquestes coses és molt poc flexible. Es pren la normativa al peu de la lletra i sempre amb el vessant més restrictiu".

De fet, el morat Jose López, qui entén "que hi hagi aquesta por" i que, a més, es mostra "content" pel que han pogut programar enguany, no amaga que "si ho comparem amb qualsevol oferta cultural del Baix Vallès, queda molt apagada. A Montmeló hi va haver focs i concerts enmig de la plaça de l'Ajuntament; a Parets s'ajuntaven 3.000 persones per a un concert...", uns actes que, a Mollet, no hi podran ser.

MiT d'Honor, per a AMAM

L'Associació de Música i Art de Mollet (AMAM) rebrà el guardó a Morat i Torrat d'Honor en reconeixement a la seva tasca, col·laboratius amb les entitats de la ciutat, i just un any després del seu desè aniversari, celebració que es va veure frustrada per la pandèmia.

El futur dels dos caps de colla

El president torrat, Albert Carreras, tancarà passat l'estiu el seu periple al davant de l'entitat sense haver pogut celebrar cap festa major prepandèmica. Tot i que li agradaria continuar, deixarà el relleu a gent més jove de la colla. El torrat s'ha sentit "impotent" durant el seu mandat. "Vam fer un plànning de dos anys amb una pila d'actes nous", explica, i la pandèmia els va aturar tots.

El president de Morats, Jose López, encara la seva tercera festa major al davant de la colla. La passada tardor va revalidar el càrrec i encara el seu segon mandat. "Vam fer eleccions i va sortir un altre cop la junta. Era una junta ja jove, renovada i amb ganes de fer coses".

Edicions locals