Recuperar la vinya, un cultiu històric perdut a Mollet

El Consorci de Gallecs engega projectes per recuperar algunes vinyes de pansa rossa a l'espai rural

Societat

Recuperar la vinya, un cultiu històric perdut a Mollet
Recuperar la vinya, un cultiu històric perdut a Mollet

Tot i estar rodejat de municipis que mantenen la tradició vitivinícola com Martorelles, Montornès i Sant Fost, actualment la presència de ceps a Mollet és gairebé anecdòtica. A hores d'ara, a Gallecs  existeixen menys de 2 Ha dedicades a la vinya de les més de 500 cultivades a l'espai rural.

Amb tot, el Consorci de Gallecs té en marxa alguns projectes per revifar aquest cultiu de raïm, que havia estat molt present a la zona. L'ens vol recuperar dues zones de vinya situades sota la carena dels Bandolers: les 0,8 Ha de la vinya de Josep Pou, pagès mort fa uns anys, i les 0,2 Ha d'una finca de la família Rof, que havia quedat abandonada. A totes dues s'hi vol produir la varietat pansa rossa, família de la pansa blanca de la DO Alella i del xarel·lo al Penedès, amb la qual s’havia elaborat la mistela de Gallecs. "Volem replantar amb pansa rossa perquè així pervisqui la varietat autòctona i hi hagi més diversitat", explica el viticultor Carles Estrany, de Lliçà de Vall, qui, en col·laboració amb el Consorci, està tirant endavant el projecte.  

El procés es va iniciar fa tres anys, quan es van portar esqueixos dels ceps de pansa rossa de les vinyes velles que encara vivien a un viverista per fer-ne planter i poder tornar a replantar la vinya. En total, se’n van fer 450, que van servir per substituir tots els ceps malmesos. Les 0,2 Ha de la vinya d'en Rof ja estan replantades i caldrà, segons Estrany, replantar també tota la part nord de la finca d'en Pou.
Pel que fa a la destinació del raïm que s’hi pugui veremar, la gerent del Consorci de Gallecs, Gemma Safont, apunta que "el primer pas és recuperar la vinya i més endavant es pensarà quin producte podem fer-ne”. Amb tot, Estrany avança que la intenció és fer un vi blanc el més natural possible. "No voldríem un vi jove que fos d'un any per l'altre sinó que la idea és elaborar un vi amb més cos i guarda", diu el viticultor. "L'objectiu no és fer molta producció de raïm sinó que sigui limitada perquè hi hagi més concentració d'aromes i sucres en el fruit i puguem aconseguir aquest tipus de vi amb més cos", explica Estrany.

Una altra de les possibilitats que passa pel cap d'aquest viticultor aficionat és elaborar l'anomenat vi bullit, un vi dolç de tradició al Vallès "més natural que la mistela o el moscatell perquè no porta alcohol afegit", indica.
Fa tres anys es va fer una primera collita –de només uns 80 kg de raïm– que va servir per fer una prova i analitzar quines possibilitats tenia el fruit. El míldiu que van patir moltes vinyes la temporada passada i l'afectació dels ocells i la plaga de conills d'enguany han malmès la collita i han endarrerit el projecte, que pretén, al més aviat possible, elaborar un vi natural amb la marca Gallecs.         

 

Edicions locals