90 anys d'escac al rei, a Mollet

El Club d'Escacs Mollet naixia el 12 d'abril de 1931 i s'ha convertit en un referent a Catalunya i el Vallès Oriental

Esports

90 anys d'escac al rei, a Mollet
90 anys d'escac al rei, a Mollet | Arxiu Club d'Escacs Mollet

José Luis Rodríguez Beltrán

El Club d'Escacs Mollet naixia el 12 d'abril de 1931 i des d'aleshores s'ha mantingut a la ciutat com a referent dels escacs a Catalunya i al Vallès Oriental. Els darrers anys, l'entitat ha guanyat dos cops el Campionat de Catalunya per equips, la Divisió d'Honor. 

El 12 d'abril del 1931 va néixer el Club d'Escacs Mollet de la mà d'un grup d'aficionats, que van convertir la ciutat en una de les pioneres a Catalunya i al Vallès Oriental en disposar d'un club propi d'aquest esport d'intel·ligència. Des d'aleshores han passat 90 anys i l'entitat continua més viva que mai i és una de les referents dels escacs catalans. L'entitat es va donar a conèixer amb el nom de Penya d'Escacs, però al llarg de la seva història l'ha anat modificant. Va passar a denominar-se Club Ajedrez, Club Recreatiu i, finalment, Club d'Escacs. Tot i que també cal mencionar que durant uns anys va ser una secció més dins del Club Ciclista Mollet.

La fundació del club va ser al cafè que hi havia al número 3 del carrer Barcelona, avui dia una botiga de moda, i va coincidir que es va formalitzar dos dies abans de la proclamació de la Segona República d'Espanya. Aleshores, Francesc Cardona, que era empleat de banca i fill del propietari del cafè, va ser un dels impulsors del nou club i primer president, qui va establir com a quota mensual una pesseta. "Abans d'aquella data cal citar com el més veterà escaquista de la vila l'Antoni Aloy, que ja abans de la formació de l'entitat era un dels pocs que difonien l'afició a Mollet i mercès al qual, en fundar-se la Penya, es va trobar amb un planter de jugadors amb un nivell prou digne que en van formar part des dels seus inicis", difon el llibre del 75è aniversari del Club d'Escacs Mollet.

Els primers anys de trajectòria, el club va gaudir d'una vida rica d'activitat. Ja en el mateix any de la seva fundació, el club va organitzar una simultània d'escacs per Festa Major, que encara avui dia es manté al programa de la festivitat. Si el 1931 va celebrar una simultània amb l'escaquista local Joaquim Calduch, el passat agost ho va fer amb el molletà Pere Garriga. A més, durant la primera dècada de vida el club es va donar a conèixer mitjançant l'activitat de Montserrat Puigcercós, filla del prestigiós doctor Bonaventura Puigcercós i Oller. L'escaquista va quedar subcampiona de Catalunya en la primera edició del campionat femení i l'any 1936 va disputar quatre partides contra la que es considerava segona millor jugadora del món, la britànica Sonia Graf.

Anys d'inactivitat i canvi de nom
Després de la Guerra Civil espanyola, l'activitat del club es va reprendre el 1946. Tot i que el nom es va modificar per Club Ajedrez de Mollet i la seu es va establir fins al 1957 en un local de la plaça Catalunya, cantonada amb el carrer de Balmes. Als anys cinquanta, el club passa a ser una secció del Club Ciclista Mollet fins que el 31 de desembre de 1957 s'integra al Club Recreatiu de Mollet i té com a seu la mítica sala Tabaran, a l'avinguda Llibertat cantonada amb el carrer del doctor Lluís Duran. Finalment, el 1973 s'estableix el nom definitiu del club amb la desintegració del Club Recreatiu i passa a dir-se finalment com avui dia és conegut, Club d'Escacs Mollet.

Campions de Catalunya, per equips
Des del 1959 l'entitat participa en totes les edicions del Campionat de Catalunya de clubs, excepte la temporada 1973-1974. L'entitat passa en aquest temps per diferents seus. Les més importants van ser als anys 80 la segona planta del Casal Cultural, on ja s'havien celebrat alguns campionats comarcals, i del 1992 al 2009, el primer pis del Centre Cívic Can Pantiquet. Posteriorment, el club es va establir definitivament al Centre Cívic La República, on disposa de dues sales polivalents. "Estem en una bona situació amb dues sales, on podem fer tornejos i practicar. Tenim una cinquantena de socis i activitats consolidades, com ara la lliga escolar o el Memorial Ezequiel Martín", explica l'actual president, Ramón Caro, que també recorda que el 2014 "un grup de socis va fundar un altre club, la Penya d'Escacs Mollet del Segle XXI". Tot i l'escissió, el club ha mantingut la seva activitat i des del 2015 competeix en la màxima categoria del Campionat de Catalunya, per equips. De fet, el 2016 va guanyar la lliga i el 2020 va compartir victòria amb altres clubs per l'esclat de la Covid. "Som un referent amb escaquistes de primer nivell, i amb jugadors formats a casa", adverteix Caro, que es mostra satisfet de les activitats vinculades amb la formació que fa el club.

L'entitat durant les últimes quatre dècades ha apostat per potenciar la presència dels escacs entre els infants, amb tornejos comarcals i lligues escolars. "El 2008 es va iniciar l'actual Lliga Escolar i és tot un èxit perquè en alguna edició hem comptat amb prop de mig miler d'infants. A més, la fem coincidir l'última jornada amb la disputa del Memorial Ezequiel Martín, i és una gran festa dels escacs a la ciutat", comenta Caro, qui explica que a causa de la Covid no han pogut commemorar l'efemèride, tot i que ja pensen en arribar al centenari del club.

Edicions locals