Sis escoles de Mollet participen en el projecte de creació de cooperatives d'alumnes

Un total de 200 estudiants de 5è de primària treballaran valors com l'esforç i la responsabilitat

Societat

Sis centres escolars de Mollet participaran enguany en el programa Cultura emprenedora a l'escola (CUEME), que des de fa anys impulsa la Diputació de Barcelona per fomentar valors com l’esforç, l’autonomia i la responsabilitat amb la creació de cooperatives formades pels mateixos alumnes.

Un total de 200 estudiants crearan una cooperativa a classe i hauran de constituir-se formalment. En cas que la situació epidemiològica ho permeti, els productes que desenvolupin es vendran a la Fira de les cooperatives escolars, prevista per al maig de l’any vinent amb diverses parades en un dimarts de mercat. Els beneficis de les vendes es destinen a fins socials escollits per cada cooperativa.

Hi participaran alumnes de 5è de Primària de l’Agrupació Escolar Anselm Clavé, Col·legi Lestonnac, Escola del Bosc, Escola Montseny, Escola Sant Gervasi i el Centre d’Estudis Mollet, que aquest any es reincorpora al programa després que l’any passat no hi va participar.

El Programa CUEME arriba aquest curs a la desena edició i l'Ajuntament de Mollet hi participa des del primer any. Els alumnes posaran un nom a la cooperativa i escolliran els càrrecs, i després es constituiran formalment amb un Codi d’Identificació Fiscal (CIF). Els productes que acostumen a desenvolupar estan relacionats amb la reutilització de materials, com ara l’elaboració de diferents accessoris escolars o de decoració de clauers amb càpsules de cafè, per exemple.

El regidor d’Educació, Raul Broto ha declarat que “aquest és un projecte molt ben valorat tant pels centres educatius com per l’Ajuntament, ja que permet apropar l’emprenedoria i la innovació a l’alumnat, i a més des d’una òptica més democràtica i social a l’estar fonamentat en el sistema cooperatiu”.

Formació als professors

El Programa CUEME també inclou formació als professors dels centres participants sobre l’emprenedoria. L’objectiu és poder transmetre als alumnes les competències de l’esforç, l’autonomia i la responsabilitat. Per treballar aquests valors se simula la creació, organització, gestió i tancament d'una cooperativa escolar de la qual formen part els alumnes de participants.

El programa CUEME aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, en tant que aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social.

Edicions locals