Jaume Grau: 'Projectes com el del Calderí contribueixen molt negativament al canvi climàtic'

El biòleg, en una conferència al Casal Cultural, va demanar als governants 'coherència' i que 'no ignorin les dades científiques'

Societat

El biòleg Jaume Grau, durant la xarrada 'Urbanisme i canvi climàtic: una història de por'
El biòleg Jaume Grau, durant la xarrada 'Urbanisme i canvi climàtic: una història de por'

"Projectes com el del Calderí contribueixen molt negativament al canvi climàtic", així de contundent es va mostrar Jaume Grau, biòleg i membre d'Ecologistes en Acció, durant la xarrada Urbanisme i canvi climàtic: una història de por, que va impartir aquest divendres al Casal Cultural de Mollet.

Segons el biòleg, tenim menys de 10 anys - perquè el 2030 ja haurien d'haver aturat les emissions en un percentatge molt significatiu- "per garantir que no superem el grau i mig d'escalfament global". Grau també advertia que si no es fa en aquesta dècada, els efectes seran irreversibles: "Segurament molts ja ho són, però altres més greus seran irreversibles i ho patiran no les generacions futures, sinó nosaltres mateixos en els pròxims anys", asseverava el conferenciant indicant que "cal actuar de forma immediata".

En aquest sentit, el membre d'Ecologistes en Acció va considerar les actituds personals "importants" a l'hora de fer aquest canvi - amb qüestions com el consum d'energia, la mobilitat o el consum alimentari -. Però tot i admetre que hi ha molta feina a fer, llançava aquest missatge a la ciutadania: "Hem de viure millor amb menys", i posava com a exemple el fet que no cal que cada any es viatgi a l'altra punta del món dues vegades.

A banda de l'acció personal dels ciutadans, el biòleg va posar l'accent durant la xerrada en la implicació que han de tenir les administracions i els governs, en com han de ser de coherents i aplicar aquesta coherència des de ja mateix: "Això vol dir posar en qüestió com a mínim grans projectes d'expansió com és el Calderí o tant altres que hi ha a Catalunya avui en dia. Aquests projectes són contribucions molt negatives a la crisi climàtica i s'ha de dir així".

"Avui volem analitzar de quina forma aquests projectes agreugen la crisi climàtica i per tant obrir la porta a què reflexionin els governants sobre quin altra alternativa hi ha, perquè som conscients que hi ha una crisi de l’habitatge també", deia Grau admetent que "no és fàcil governar tenint diferents problemàtiques simultànies", però demanant als governs que "no ignorin la magnitud de la tragèdia que ens ve a sobre i les dades reals que aporta la ciència".

 

Edicions locals