Carles Castellanos: ​​​​​​​'Aquest abús de l'Estat que veiem ara ja existia abans, però com que era minoritari no es coneixia'

El Casal Popular El Tabaran va acollir divendres la presentació de les memòries polítiques de Carles Castellanos

Política

Carles Castellanos, durant la presentació del llibre 'Reviure els fets' al Casal Popular El Tabaran
Carles Castellanos, durant la presentació del llibre 'Reviure els fets' al Casal Popular El Tabaran

El Casal Popular El Tabaran de Mollet va acollir aquest divendres, a les 19 h, la presentació de Reviure els fets -Memòries polítiques de Carles Castellanos-. Editat per Edicions del 1979, el llibre de l'escriptor, traductor i activista polític, és un recull de 60 anys d'experiències de l'esquerra independentista des de l'any 1960 i fins a l'actualitat.

"L'independentisme del segle XXI, que ha sigut de masses, desconeixia l'experiència anterior. Crec que era molt important explicar què havia passat, sobretot als anys 70 i 80, i veure com és que s'ha fet el pas d'aquesta consciència política de masses més important", responia Castellanos en declaracions a aquest diari.

Un llibre de memòries on, el també membre de Poble Lliure i un dels dirigents històrics del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i de l’esquerra independentista, introdueix reflexions sobre les formes d'organització i de lluita de la societat i dona elements per poder analitzar la situació actual: "Explico que l'independentisme actual, que és de masses, és un moviment complex perquè té diferent composició social i això s'ha d'analitzar per no perdre l'orientació", afirmava Castellanos.

I és que segons l'autor de Reviure els fets, la primera expansió independentista dels anys 80 es va crear a partir de l'esquerra independentista, a partir de nuclis de persones que eren lluitadors socials: "Era un sector que va considerar que la transició que s'havia fet l'any 78, amb la nova Constitució, era una trampa, que no era un canvi democràtic perquè tota l'estructura de l'Estat es mantenia igual".

Una situació que segons l'activista polític, s'ha tornat a fer palesa: "Ho hem vist amb l'expansió de l'independentisme del segle XXI. Ha quedat amb evidència que l'Estat espanyol no és un estat democràtic, sinó que és una cobertura democràtica sobre una situació de continuïtat de les estructures de l'Estat franquista". 

Exiliat dues vegades i detingut en quatre ocasions

En el seu llibre de memòries Castellanos també parla en primera persona de la presó, la tortura i l'exili: "He viscut quatre detencions, dos exilis i tortures en més d'un cas i les explico. El més curiós és que després de la tortura, els abusos i la presó, resulta que finalment no hi havia fonaments", exposa l'autor qui considera que "aquest abús que estem veient ara, ja existia abans, però com que era minoritari i estava molt ofegat per l'àmbit polític i fins i tot per l'autonomia, no es coneixia".

Amb tot, l'autor de Reviure els fets, creu que hi ha "possibilitats" d'aconseguir la independència si "la gent hi posa reflexió i moltes ganes de mobilitzar-se i s'immunitza contra la pressió psicològica de l'Estat". Així mateix, considera que la monarquia està en un "descrèdit galopant" i en canvi, l'adhesió independentista es va "mantenint en els 2 milions de persones a l'hora de votar i en els centenars de milers a l'hora de mobilitzar-se".

Marc Compte, llicenciat en història i membre del Casal Popular El Tabaran va ser l'encarregat de presentar l'acte aquest divendres a Mollet.

Edicions locals