Mollet recorda la relació de Jordi Solé Tura amb la Universitat de Barcelona

El CEM va organitzar aquest dilluns un col·loqui al Centre Cultural La Marineta

Societat

El col·loqui sobre Jordi Solé i Tura organitzat pel CEM, aquest dilluns a La Marineta
El col·loqui sobre Jordi Solé i Tura organitzat pel CEM, aquest dilluns a La Marineta

L’Ajuntament de Mollet, a través del Centre d’Estudis per la Democràcia (CEM), va organitzar aquest dilluns el col·loqui Jordi Solé Tura: universitat, valors i pensament. La xerrada que s'emmarcava en la commemoració del Dia de la Ciutat, va tenir lloc al Centre Cultural La Marineta i va comptar amb la participació d'exalumnes i deixebles del molletà, qui havia estat estudiant, professor i degà de la Universitat de Barcelona.

Elena Lauroba, professora de dret civil de la Universitat de Barcelona (UB) va moderar el col·loqui en el qual van intervenir Jordi Capo, catedràtic de ciència política i de l’administració de la UB: "En Jordi Solé Tura va ser professor meu de dret Constitucional 1 i 2. Era una persona propera, molt atenta amb els estudiants i un professor molt clar. Recordo les primeres paraules que va dir en iniciar el seu curs. Les recordo perquè eren tota una lliçó que després m'ha servit per entendre què és el dret i què és la política. Ell deia que el dret és la codificació de les relacions de força, això en aquell moment en una facultat de dret on es parlaven termes molt més esotèrics, era un bon començament d'un curs", reflexionava el catedràtic qui és també el comissari de l'exposició virtual Jordi Solé Tura, mestre i pensador. 

La mostra, conjunta entre el CRAI Biblioteca de Dret, la Facultat de Dret i el Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, exposa documents inèdits, i permet fer un recorregut bibliogràfic sobre els seus llibres i traduccions, i els dels seus companys, col·laboradors i deixebles.

En el col·loqui també va intervenir Isidre Molas, historiador i catedràtic de dret constitucional de la UAB, i Joan Subirats, catedràtic de ciència política i de l’administració de la UAB i membre del Consell Assessor del Centre d’Estudis per la Democràcia qui destacava la relació que va tenir amb Solé Tura: "És el meu mestre, va ser el meu director de tesi doctoral. Ell és qui em va fer entrar a la universitat fa 47 anys, és a dir, la meva trajectòria personal i professional està lligada a la de Jordi Solé", deia Subirats.

El catedràtic de ciència política va remarcar també la capacitat de qui considera el seu mestre, de relacionar el que passava a la vora amb el que es discutia a nivell global i intel·lectual: "Ho feia amb una mirada gens teòrica, sempre amb una voluntat d'aplicació i de canvi, de transformació. Això m'ha marcat molt. El coneixement és molt important si es pot aplicar i pot ajudar que les coses canviïn", apuntava Subirats.

La xarrada també va comptar amb la presència del regidor de l’Àrea de Govern Obert, Desenvolupament Econòmic i Innovació de l'Ajuntament de Mollet, Raúl Broto, qui va destacar el motiu i la importància d'aquest acte: "Sempre pel dia de la ciutat, que és el 4 de novembre, intentem portar un acte de qualitat que faci reflexionar a la ciutadania i ens permeti conèixer el passat. Aprofitant que tenim el CEM, hem volgut tenir una xarrada de gran nivell que ens permet conèixer una part molt diferent de la història de Solé Tura, perquè ell és molt conegut per ser el pare de la Constitució, però aquesta part de mestre i pensador és, potser, la menys coneguda", indicava Broto.

Edicions locals