El ple defensa la immersió lingüística del model d'escola catalana amb l'oposició aferrissada de Ciutadans

La moció es va aprovar amb els vots afirmatius de Mollet en Comú, Ara Mollet, Junts i Podem, l'abstenció de PSC i el no de Cs

Política

El ple defensa la immersió lingüística del model d'escola catalana amb l'oposició aferrissada de Ciutadans
El ple defensa la immersió lingüística del model d'escola catalana amb l'oposició aferrissada de Ciutadans

El model d'immersió lingüística va protagonitzar el debat més intens del ple de dilluns, que va aprovar una moció de Mollet en Comú i Ara Mollet ERC MES en defensa del model d'escola catalana.

Després que la setmana passada el Tribunal Suprem emetés una providència que implicava fixar en un mínim del 25% de l’ús del castellà com a llengua vehicular al sistema educatiu, Mollet en Comú i Ara Mollet ERC MES consensuaven una moció, que, entre altres acords, rebutjava la providència del Suprem, defensa va el model d’escola catalana, l’ús social del català i reivindicava el paper que la comunitat educativa i la immersió lingüística tenen per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. "Aquesta decisió judicial és una nova agressió al model d'escola catalana", denunciava Gabriel Espinosa, dels comuns, qui defensava que el model d'immersió compta amb "un amplíssim consens polític social i pedagògic i és una aposta pedagògica i no política".

En aquest punt, Ciutadans va oferir un discurs de rebuig frontal a la immersió –que l'acompanya des de la fundació del partit–. Per a la regidora Eva Guillén, el model "deixa desemparats els drets educatius i cívics de qui decideix fer ús del castellà i discrimina els que volen escollir un altre model educatiu", deia Guillén, que considerava que la immersió "divideix i segrega". La regidora d'Ara Mollet, Marina Planellas, rebatia aquesta idea: "La immersió fa que el català sigui una eina de cohesió social, que vetlla per la igualtat d'oportunitats de tothom i perquè tothom pugui conèixer per igual les dues llengües". Planellas, a més, defensava la protecció del català: "Si hem arribat a aquest punt és perquè el català no parteix del mateix punt que el castellà perquè és una llengua minoritzada".

Per la seva part, el PSC s'abstenia perquè "les decisions judicials no es poden rebutjar", deia el regidor Raúl Broto, qui, amb tot, assegurava el "compromís ferm" dels socialistes amb la immersió. Broto, però, plantejava que seria preferible una "major flexibilitat" i que cada àrea educativa decidís els percentatges de l'ús de la llengua en funció de l'entorn sociolingüístic.  

La moció es va aprovar amb els vots a favor de Mollet en Comú, Ara Mollet, Junts i Podem, l'abstenció del PSC i el no de Ciutadans.

Edicions locals