Oriol Fort: 'Allò que fem dona sentit a la vida, o l'ocupa i la distreu?'

El Casal Cultural acollia la setmana passada la presentació del llibre 'Dels poemes en trauràs les dates'

Cultura

Josep Serra i Oriol Fort durant la presentació al Casal Cultural
Josep Serra i Oriol Fort durant la presentació al Casal Cultural | S.C.

Sergio Carrillo

Oriol Fort presentava dijous de la setmana passada al Casal Cultural la seva opera prima literària, Dels poemes en trauràs les dates, en un acte en el qual arrencava assenyalant: "Jo no soc poeta ni tinc cap intenció de ser-ho".

Fort definia el llibre com un seguit de paraules encadenades "que només pretenen ser una evocació d'emocions i de sentiments viscuts". Tot plegat, amb unes vivències descontextualitzades que "només necessiten el context de la persona que les llegeixi, cada persona se l'ha de fer seva", deia l'autor.

L'arribada als 75 anys ha comportat per a Fort "un seguit de neguits i de reflexions a  a l'entorn de com arribar al final de l'itinerari vital, de com arribar a l'hora de plegar", explicava en l'acte, alhora que deia que un dels seus objectius de vida és "que tot el que s'aprengui es pugui transmetre". En aquesta línia, al llibre hi ha escrit: Si no et dono tot el que he après, les cendres no cabran a l'urna.

L'amor i el desamor hi són presents, així com el sentit de la vida. L'Oriol Fort es preguntava, deixant pas a la reflexió de les persones assistents, si "allò que fem dona sentit a la vida, o l'ocupa, la distreu, la fa passar i ens ajuda a evadir haver de donar sentit a la vida i haver de reflexionar-hi?".

"Un cant a la vellesa"

La presentació va anar guiada pel mestre, poeta i escriptor Josep Serra Busquets –qui com Fort va ser regidor de Cultura a l'Ajuntament de Mollet, i una de les persones de confiança que el van animar a publicar–. Serra va lloar l'obra d'Oriol Fort, asseverant que es tracta d'un "cant a la vellesa, que també té la seva part de bellesa; al futur; al pas del temps; a l'enyor de l'ahir; a la rebel·lia permanent, acceptant-la de vegades i rebotant-s'hi d'altres".

Llegir Dels poemes en trauràs les dates li ha servit a Serra "per conèixer l'Oriol íntim". "Vaig descobrir una persona amb una intensa vida interior, amb paraules guardades ben endins que segurament li han donat angoixes i inseguretats", deia referint-se a la faceta menys pública de l'autor.

Amb tot, Serra, també definia l'obra com "un recull reflexiu sobre el pas de la vida i la por a la vida, que s'escurça inexorablement, mentre el poeta passa a ser un simple espectador de la seva pròpia existència" i concloïa dient que tot plegat "és un exercici sublim de reflexió".

Edicions locals