Alèxia Putellas, del pati de l'escola a l'elit

La molletana, Pilota d'Or 2021, va començar a jugar a futbol al pati de l'Escola Anselm Clavé i ara és la capitana del triplet històric del FC Barcelona

Esports

Alèxia Putellas, del pati de l'escola a l'elit
Alèxia Putellas, del pati de l'escola a l'elit

José Luis Rodríguez Beltrán

La molletana ha fet història en guanyar la Pilota d'Or del 2021, que la converteix en la millor futbolista de l'any. La jugadora va començar a jugar a futbol al pati de l'Escola Anselm Clavé i ara és la capitana del triplet històric del FC Barcelona.

El 29 de novembre del 2021 marcarà un abans i un després per a la molletana Alèxia Putellas. A París, a la gala de la revista France Football, la capitana del FC Barcelona va fer història en guanyar la Pilota d'Or del 2021, el màxim guardó que pot rebre una futbolista. La molletana, de 27 anys, segueix sent protagonista a l'elit del futbol, tal com feia en els seus inicis al pati de l'Escola Anselm Clavé, de Mollet, on donava les seves primeres puntades de peu a una pilota.

Putellas fa anys que destaca a l'elit del futbol però el 2021 serà un record per emmarcar després de guanyar un triplet històric amb el FC Barcelona –Lliga, Copa de la Reina i Lliga de Campiones–, que des de l'escola molletana s'ha seguit atentament. "Tothom coneix Alèxia Putellas a l'escola, tothom sap que va estudiar aquí", explica Mercè Esteban, que va ser professora d'educació física de l'Alèxia a la secundària i tutora a 4t d'ESO: "A l'hora del pati sempre estava jugant a futbol, des de ben petita fins acabar els estudis de secundària. Tot i que cal dir que també era una molt bona estudiant, a banda de ser bona nena. Tenia molt clar que volia seguir estudiant. Això sí, el futbol era ja la seva passió". De fet, la professora, que avui dia segueix fent classes a l'escola molletana, recorda que durant una setmana del curs 2008-2009 van haver de marxar de colònies per fer un treball de síntesi, que la molletana no es va voler perdre tot i jugar el Barça, de Pep Guardiola, Xavi, Iniesta o Messi, la final de la Lliga de Campions, que van guanyar contra el Manchester United (2-0). "Va venir amb nosaltres de dilluns a dimecres. A la nit va veure el partit del Barça, va celebrar el triomf, i de matinada, el seu pare va venir a buscar-la perquè dijous tenia una concentració. Era molt aplicada", comenta la professora. Durant aquells anys, la molletana també es deixava veure per la Penya Barcelonista Mollet. "Avui dia encara és sòcia. Quan era petita era habitual veure-la en l'autocar de la penya amb la seva família per anar a un partit del Barça al Camp Nou", diu el vicepresident de la penya molletana, Teo Sáez, que explica que ara la penya també va a veure els partits del Barça femení "per veure a l'Alèxia".

Els inicis al CE Sabadell
Amb set anys, Alèxia Putellas va anar-hi a jugar al futbol formatiu del CE Sabadell perquè era un dels pocs equips que havia fet una aposta pel futbol femení. Va jugar a l'equip sabadellenc quatre temporades i després va passar al Barça. Una de les seves companyes de vestidor va ser la santfostenca Alba Cinto, que ara viu a Valls. "Ens vam fer amigues molt ràpidament. Totes dues anàvem plegades als entrenaments o als partits. També, totes dues vam anar al FC Barcelona la mateixa temporada, però l'Alèxia només va poder ser-hi una temporada per la reestructuració de la base", diu Cinto, que recorda que els inicis del futbol formatiu femení al Barça van ser complicats: "En un partit amistós que vam jugar, ens van donar una samarreta destenyida, que era d'una o dues temporades passades, i de nois. El color grana era rosa i el blau, com un lila...". "Era molt competitiva al camp", destaca la santfostenca. Com que s'havia quedat sense equip al Barça, la molletana, amb 12 anys, va passar a la base del RCD Espanyol, on va debutar sent juvenil a la Primera Divisió espanyola amb 16 anys. Fins aleshores, compaginava la faceta de futbolista amb la de dansa amb l'Esbart Dansaire, de Mollet. A partir del curs 2011-2012 va passar a formar part del primer equip del Llevant, de València. Va fer una temporada per emmarcar amb 15 gols en 34 partits, que li va fer tornar al Barça, però al primer equip el juliol del 2012.

Lliga, Copa i Lliga de Campiones
questa és la novena temporada d'Alèxia Putellas al FC Barcelona i ha guanyat un gran nombre de títols, tot i qiue el triplet del curs passat és, ara per ara, la seva millor campanya. En 9 anys, ha guanyat una Lliga de Campiones (2021); cinc Lligues espanyoles (2013, 2014, 2015, 2020 i 2021); cinc Copes de la Reina (2013, 2014, 2017, 2020 i 2021) i una Supercopa d’Espanya (2020) amb el Barça i en l'àmbit de seleccions, amb Espanya ha guanyat dos Campionats d'Europa sub-17 (2010 i 2011).

Creu de Sant Jordi
Des de fa uns mesos, Putellas ha rebut un gran nombre de premis individuals i és tota una referent del futbol femení, un exemple a seguir. Per tot plegat, la Generalitat ha decidit donar-li la Creu de Sant Jordi, "per la seva exemplaritat com a representant de l’esport femení de primer ordre".

Edicions locals