Nou comiat d'una botiga de 'tota la vida'

L'emblemàtica Merceria i Perfumeria Remei abaixa la persiana

Societat

Nou comiat d'una botiga de 'tota la vida'
Nou comiat d'una botiga de 'tota la vida'

Any rere any Mollet va deixant enrere el conegut com a comerç de "tota la vida". Negocis familiars i en molts casos centenaris que abaixen la persiana per últim cop a la ciutat. Un dels darrers, la històrica Merceria i Perfumeria Remei.

El passat dia 1 de gener tancava portes al número 3 de l'avinguda Calderó, un dels establiments més emblemàtics de Mollet, la Merceria i Perfumeria Remei. La botiga regentada per les germanes Montserrat i Remei Vilà i Xicola qui de ben jovenetes, amb 14 i 16 anys, respectivament, es posaven darrere dels taulells per ajudar la seva mare, la Remei, una autodidacta modista amant de la costura. "Vaig estudiar a l'escola d'art i disseny Massana, anava a l'escola i venia aquí a despatxar i a fer tots els encàrrecs de casa, sempre anava carregada de paquets amunt i avall", recorda la Montserrat.

Ella,  juntament amb la seva germana Remei i la seva mare han estat l'ànima d'aquesta  històrica botiga, que tot i estar ja tancada, les germanes s'encarregaven d'anar buidant durant els primers dies del 2022, amb la persiana mig abaixada i amb intermitents interrupcions de la clientela que s'apropava per comprar-hi els últims fils de cosir, cremalleres i agulles.

"La botiga era d'uns oncles de la mare, que se la van traspassar i  va ser quan els meus pares van decidir quedar-se-la perquè la portéssim nosaltres", explica la Remei.

Tot i que en aquella època  - fa 50 anys - el local era més petit i van ampliar-lo quan el van adquirir. Les dues germanes recorden que ja es venien productes de costura i perfums fets a mida: "Abans es feia el que en dèiem alquímia i es venien les colònies a l'engròs. A la botiga teníem ampolles de litre de diferents marques i fèiem la barreja que ens demanaven els clients", reviu la Remei.

Un referent de la costura

Tant ella com la seva germana Montserrat no es poden estar de rememorar els seus inicis darrere del taulell, des del qual a banda de vendre han donat més d'un consell: "Per aquí han passat modistes i sastres d'alt nivell, gent que cosia per cases boníssimes que et venien i et deien, nena, això com ho faries tu?".

Però tot i reconèixer que al principi la inexperiència i la seva joventut els hi va fer passar una mica magres, asseguren que el no tenir vergonya en preguntar els va servir per aprendre molt.

I és que a banda dels coneixements del dia a dia, no han parat de formar-se: "Hem fet molts cursets perquè les tècniques evolucionen", admet la Montserrat.

Així mateix, consideren que un dels secrets del seu èxit ha estat anar a contracorrent de la societat de consum: "Si un client ens ha demanat un producte i no l'hem tingut sempre li hem dit a quin altre lloc de Mollet el podia trobar. Val més que un client es quedi a la ciutat que no pas que se'n vagi fora. I si aquí soluciona els problemes, més gent s'hi quedarà", opina la Montserrat. 

Aquest bon tracte amb la clientela els ha dut ara, amb el seu tancament, una recompensa en forma d'agraïments: "Molta gent ens ha donat les gràcies per tot el temps dedicat i el servei prestat", confessa la Remei amb satisfacció. Uns  agraïments que diuen no s'esperaven i els omplen molt.

Amb tot, també reconeixen que són molts els que es lamenten del seu comiat i ara es pregunten a quin establiment hauran d'anar per a trobar allò que la Montserrat i la Remei Vilà i Xicola els han ofert gairebé diàriament amb un somriure i un tracte atent des de fa més de 50 anys.

Edicions locals