20 anys de 'passió' per les emergències
L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Mollet celebra enguany el seu 20è aniversari, en un moment en què aposten per ampliar-se i en què comptaran amb un nou local
Per parlar de l'origen de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Mollet, que enguany celebra el seu vintè aniversari, cal remuntar-se fins a principis dels 90. Ni es deien Protecció Civil, ni la tasca era exactament la mateixa, però amb la subseu olímpica molletana a la ciutat es va crear una secció de l'associació Voluntaris 2000 per col·laborar en l'organització i seguretat d'un dels actes més importants de la història de la vila.
Amb el pas dels anys, els membres d'aquesta entitat van acabar convertint-se en una AVPC. És per això que Jordi Robles, actual president de l'associació local, referma que "els voluntaris a Mollet tenen una història molt llarga que arriba a la trentena d'anys".
Amb tot, va ser el 2002 quan l'associació es va registrar a la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, i d'aquí que aquest 2022 commemorin les dues dècades. I ho faran amb alguna novetat destacada.
La principal serà la nova seu. El despreniment a l'antiga casa dels mestres del carrer Feliu Tura els va forçar a cercar un nou local i tot i que encara no volen desvetllar-ne la ubicació, Robles avança: "Tindrem unes dependències més àmplies, on podrem fer les nostres formacions i reunions amb millors condicions". També comenta que tindran el pàrquing al mateix edifici i que aquest serà més cèntric.
Alhora, l'entitat vol aprofitar l'efemèride per créixer en nombre de voluntaris i passar-ne de la dotzena actual a gairebé una vintena. D'una banda, perquè a vegades hi ha serveis que han de cobrir amb pocs efectius i "potser aniria millor que en fóssim més", diu Robles, qui afegeix que un altre dels motius pels quals requereixen créixer en nombre és "perquè hi hagi més rotació de voluntaris". "Hi ha moltes diferències d'hores: n'hi ha qui han fet més de 200 hores i d'altres que no n'han arribat a les 50. Si fóssim més voluntaris, ningú no hauria de fer-ne 200", apunta el president de l'AVPC de Mollet.
La majoria d'emergències del dia a dia ja estan cobertes
El fet que hi hagi un parc de bombers i una comissaria dels Mossos d'Esquadra a la ciutat, així com "un cos de policia amb bastants agents" fa que l'AVPC no hagi d'actuar tant en les incidències sobrevingudes, segons diu Robles. "La gran majoria de les emergències del dia a dia estan cobertes i quan més falta fem són en dies en què hi ha un extra d'emergències com ventades, inundacions o en actes especials", assevera el responsable del cos molletà.
Al seu torn, Jordi Gallego, cap de la secció local de Sant Fost de Protecció Civil i president de la Coordinadora Operativa de les AVPC de Catalunya, creu que fins i tot localitats amb els serveis d'emergència in situ requereixen d'AVPC i posa com a exemple Madrid i L'Hospitalet de Llobregat, dues grans ciutats que compten amb importants cossos de Protecció Civil.

Per què fer-se'n voluntari?
Probablement, tothom a Mollet hagi vist efectius d'aquest cos d'emergències en algun acte o incidència. Però saben ben bé quines són les seves tasques? El president molletà les resumeix en dues parts. La primera, "la col·laboració amb els cossos funcionaris i professionals en resoldre emergències, sobretot en tema d'inundacions, prevenció d'incendis, ventades o nevades, quan n'hi ha". I la segona, "que és inclús més gran", són els serveis preventius, com els que han fet aquest Nadal amb el patge Xumet o la cavalcada, les rues de carnaval, festes majors, Sant Joan... En tots aquests esdeveniments hi són treballant "per evitar que pugui acabar generant-s'hi una situació d'emergència".
I què porta una persona a fer-se'n voluntària? Robles assenyala que cal tenir "passió pel món de les emergències", ja sigui de l'àmbit policial, de bombers o sanitari. De fet, assegura que "el 95% dels voluntaris o hi treballem o som opositors a algun àmbit de les emergències". Ser-ne voluntari és, per tant, una manera de tastar el terreny de les emergències i de fer-ne unes pràctiques. Una formació, sens dubte.
En aquest sentit també s'hi expressa Gallego, apuntant que cal "tenir un interès per ajudar les persones" per formar-ne part i que, alhora, ser voluntari de Protecció Civil "ajuda la gent jove a agafar experiència en les emergències". El santfostenc també celebra que en moltes bases per ocupar plaça de policia local "ja suma punts haver estat a Protecció Civil".