'Volia fer justícia, donar veu a les històries que va lapidar el règim feixista'

El Genís Hernández Palau, de 17 anys, és el precursor d'una moció aprovada al ple de Mollet pel foment de la memòria històrica local

Societat, Política

'Volia fer justícia, donar veu a les històries que va lapidar el règim feixista'
'Volia fer justícia, donar veu a les històries que va lapidar el règim feixista'

El Genís Hernández Palau, estudiant de 2n de Batxillerat de l'Institut Gallecs de Mollet, ha estat el precursor d'una moció presentada per ARA Mollet ERC i Mollet en Comú i aprovada per unanimitat en el darrer ple municipal en què es demanaven mesures per ampliar el coneixement del passat local. 

Una visita familiar al Castell de Montjuïc de Barcelona va ser l'espurna que va donar l'impuls a aquest jove de 17 anys a fer el treball de recerca de 2n de BAT, del qual ha sorgit una moció per demanar mesures al consistori molletà per ampliar el coneixement de la població sobre els fets viscuts durant la Guerra Civil a Mollet. "Faig una activitat extraescolar al camp de tir de Montjuïc, justament on van afusellar el president Lluís Companys. Un dia va acompanyar-me la meva a família, però el fossat estava tancat per les festes de la Mercè i vam decidir visitar el Castell. La nostra sorpresa va ser quan vam entrar a un recinte on hi ha un monument en commemoració de les víctimes franquistes".

El jove recorda que aquella experiència el va impactar: "Aquell monument d'uns 10 metres d'alçada contrastava amb el de la pedra d'aproximadament un metre d'alçada que recorda l'afusellament de Lluís Companys. Allà és quan em vaig adonar que en el meu treball de recerca havia de parlar d'aquest tema, de les grans diferències del reconeixement que ha rebut el bàndol franquista i el bàndol republicà".

Amb la idea ja sobre la taula, el Genís va voler anar més enllà i posar l'accent en l'àmbit local, concretament, el de la seva ciutat, Mollet. "Part del treball tractava de fer una anàlisi del tractament donat a la memòria històrica i per copsar-lo has d'anar al carrer, saber què en sap la gent", explica l'estudiant molletà.

El jove va fer una enquesta en la qual van participar 193 persones, 156 dels quals residents a Mollet. Amb la qual va poder concloure que hi havia un fort desconeixement dels fets ocorreguts a Mollet durant la Guerra Civil i el franquisme. Uns resultats que tot i no sorprendre el jove estudiant, sí que el van esperonar a entrevistar-se amb els diferents partits polítics de la ciutat per traslladar-los les conclusions del seu estudi i demanar-los més accions de cara a enfortir la memòria històrica de la ciutat. 

Unanimitat en el ple

Va ser arran d'aquestes entrevistes que al Genís li va sorgir la idea de presentar la moció que en el darrer ple municipal es va aprovar per unanimitat. Amb la proposta acceptada, l'equip de govern de Mollet s'ha compromès a millorar els elements informatius que acompanyen els monuments de memòria històrica que actualment hi ha a la ciutat –com el d'homenatge a les víctimes dels bombardejos a la Guerra Civil que hi ha a l'entrada del parc de Can Mulà– per donar un impuls al coneixement del passat local.

La moció, presentada per Ara Mollet ERC i Mollet en Comú va comptar amb aportacions de Junts per Mollet i PSC, també ha incorporat un reconeixement a la feina que fa el Centre d'Estudis Molletans per la memòria local i preveu ampliar la col·laboració amb els centres educatius de la ciutat per fomentar el coneixement dels joves. 

"No considero que la població tingui la culpa d'aquest desconeixement, si he anat a parar a l'Ajuntament, ha estat perquè crec que des d'allà és on hem de tractar el desconeixement i facilitar l'accés de  la població a la història", assevera el Genís qui afirma sentir-se orgullós del seu treball, un projecte que com diu ell mateix, tracta de "fer justícia".
 

Edicions locals