Eines contra l'assetjament entre els joves

Els Mossos d'Esquadra volen portar als instituts molletans el programa Internet segura de tu a tu

Societat

Eines contra l'assetjament entre els joves
Eines contra l'assetjament entre els joves

Laura Ortiz

Les xarxes socials s'han convertit en una de les principals formes de comunicació entre els joves, un context que afavoreix algunes accions delictives. Per prevenir i evitar casos d'assetjament, els Mossos d'Esquadra volen estendre als instituts molletans el programa Internet segura de tu a tu. 

El ciberassetjament, el sexpreding (difondre imatges de tipus sexual d'una persona sense el seu consentiment) o el grooming (quan un adult es val d'una identitat falsa per obtenir imatges de contingut sexual d'un menor o abusar-ne sexualment) són algunes de les formes de violència sexual exercida a través de les noves tecnologies. En paral·lel, les relacions entre adolescents poden comportar actituds inadequades i, de vegades, fets delictius, que cal tallar de soca-rel.

Amb aquesta finalitat, des del servei de Policia Comunitària de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra de Mollet s'ha recuperat el programa de prevenció Internet segura de tu a tu als instituts, un projecte per ajudar els joves a utilitzar internet i les xarxes socials amb seguretat. Aquest mes de gener s'ha posat en marxa a l'Escola Sant Gervasi, on ja s'havia tingut una experiència prèvia abans de la pandèmia. La intenció, però, és estendre el programa a tots els instituts de la ciutat.

"És un projecte interessant perquè els joves són els protagonistes", explica Eladi Ribes, sergent coordinador de Policia Comunitària de l’Àrea Bàsica Policial de  Mollet del Vallès. El programa implica els joves de manera directa, ja que consisteix a formar alumnes de 3r d'ESO perquè es converteixin en mediadors i referents dels companys de 1r d'ESO.

El primer pas és triar el grup de joves que esdevindran mediadors. "Demanem als tutors que els joves escollits siguin bons comunicadors, empàtics, amb habilitats socials i ganes d'ajudar", explica Ribes. En el cas del Sant Gervasi, s'han triat 16 noies i nois de 3r, que han rebut diverses sessions de formació per part de dos agents del cos. "Es parla del que és l'assetjament entre iguals, de què és i què no és delicte, de la internet segura, de la intimitat, del dret a la imatge i es posen exemples de fets quotidians com pot ser el reenviament d'una imatge que pot acabar sent un delicte encara que a ells no els hi sembli", detalla Ribes.

Joves formadors i referents de confiança per als més petits

Un cop han rebut la formació, l'alumnat de 3r es reuneix per grups amb els de 1r, en el cas del Sant Gervasi uns 120 alumnes, per transmetre'ls tota aquesta informació. "Els alumnes reflexionen plegats sobre aquestes problemàtiques i com gestionar-les", unes sessions en què agents dels Mossos es troben a l'aula "per fer assessorament si el necessiten en algun moment, però la idea és que el tutelatge sigui al principi i que la figura del mosso acabi desapareixent", afirma el sergent Ribes.

A més de formar els més petits, el programa té com a objectiu que aquests estudiants de 3r acabin convertint-se en la persona referent dels més petits si tenen algun problema o si detecten alguna conducta inadequada. "Entre els joves es poden crear lligams de confiança que no es tenen amb els adults i que permeten que es parli de coses i situacions que potser els afectats no explicarien al seu tutor o als seus pares", comenta Jordi Morte,  professor de secundària de l'Escola Sant Gervasi.

"Ens han instruït perquè ens comuniquem entre nosaltres com a amics de tal manera que si algú de 1r té algun problema ens ho pugui explicar i nosaltres ho puguem traslladar als respectius professors", explica l'Adrián Vega, un dels alumnes de 3r que aquest curs farà de mediador. Quan anava a 1r d'ESO l'Adrián també va participar en el programa tot i que reconeix que en aquell moment no va estar molt interessat. "Era més petit i allò que m'explicaven no ho veia com un problema, però ara m'adono que és important  i que aquesta és una bona eina perquè els més joves no cometin els errors que hem pogut cometre nosaltres", considera l'Adrián.

Un canal de comunicació obert per prevenir conductes inadequades  

El contacte entre els mossos i els alumnes acaba un cop finalitzen les formacions, però es manté un canal obert via whatsapp entre els agents i els alumnes per si cal actuar. "En la majoria de casos no parlem de delictes sinó més aviat de males praxis, perquè no hi ha una consciència del que es pot fer i el que no es pot fer", diu Dani González, mosso formador al Sant Gervasi. "El que intentem amb aquestes accions és prevenir. Aquest canal ens pot servir per detectar casos abans que sigui massa tard i ens trobem ja amb situacions greus", conclou.

Edicions locals