El feminisme, determinat a persistir, tot i el descens de la mobilització

Mollet Feminista treballa des del 2018 a la ciutat per defensar i promoure els drets de les dones al territori

Societat

El feminisme, determinat a persistir, tot i el descens de la mobilització
El feminisme, determinat a persistir, tot i el descens de la mobilització | Molelt Feminista

Després de la històrica vaga del 8-M del 2018 que va mobilitzar milers de dones arreu de l'Estat, van ser molts els col·lectius feministes que van començar a organitzar-se. A Mollet, el moviment prenia força aquell mateix any amb el col·lectiu Mollet Feminista que treballa des de llavors a la ciutat per defensar i promoure els drets de les dones al territori.

Mollet Feminista va començar a organitzar-se per la vaga del 8-M del 2018. Actualment, són sis les persones que formen part del grup motor, el qual s'encarrega d'idear les accions del col·lectiu, especialment enfocades a fer visibles, els dies clau com el 8 de març, i els drets i les diverses situacions en les quals s'han d'enfrontar les dones en l'actual societat patriarcal. 

Tot i la bona acollida d'aquestes accions, pel que fa a la participació, des de Mollet Feminista fan autocrítica: "Ens absorbeixen aquestes dates clau com el 8 de març i després ens costa remuntar. El grup motor som molt poques i ens preguntàvem com podíem facilitar la participació", explica la Laura Villar, membre del col·lectiu i integrant del grup motor.

Segons Villar, des del 2019 ha disminuït molt la participació dels col·lectius feministes: "Hi va haver com un boom i ara ha baixat molt la participació". Un descens que des del col·lectiu consideren que s'ha produït, per una banda, per les restriccions generades arran de la pandèmia: "Els moviments socials fan molta feina molt altruista i voluntària i el retorn que tens és la xarxa social que te n'endús i els espais de gaudi. Amb la no presencialitat això ha costat molt", afirma Villar.

Per altra banda, també consideren que: "Sembla que hi ha l'aparença que està tot fet", admet la Laura, qui alhora lamenta que sigui així. "Quan hi ha un feminicidi, per desgràcia, sí que ens mobilitzem, però hi ha violències masclistes que no arriben al feminicidi, cada dia".

Aconseguir petites victòries

Tot i ser conscients que la pandèmia les ha "desmobilitzat", des de Mollet Feminista s'ha proposat plantejar-se "projectes petits per aconseguir petites victòries". Una de les propostes, amb les quals volen treballar juntament amb la Plataforma d'Accés a l'Habitatge (PAH), és la de donar suport conjunt a les dones que pateixen violència masclista i, a més a més, problemes d'accés a l'habitatge. 
També volen apostar per generar espais d'oci feminista: "Volem organitzar Kafetes, trobades mensuals que han de servir per generar espais d'oci feministes segurs per relacionar-nos i aprendre juntes". 
Tot plegat amb l'objectiu  de promoure l'activitat i el discurs feminista en tots els àmbits a Mollet. 

Molt per defensar, molt per avançar

Així mateix, Mollet Feminista forma part d'una xarxa de col·lectius feministes anticapitalistes dels països catalans, amb qui van preparar el 8-M d'enguany conjuntament. Sota el lema Molt per defensar, molt per avançar el col·lectiu va organitzar, una marxa no mixta per la ciutat de Mollet amb l'objectiu de compartir i difondre els problemes en l'àmbit de la sanitat, l'habitatge i l'educació que afecten les dones i poder posar-hi solució juntes. 

"Volíem que ens servís aquest 8 de març per trobar demandes i propostes concretes", especifica Villar qui considera Mollet feminista un agent social amb qui es compta, però no prou: "Des de l'administració se'ns té en compte, però sempre per les dates clau, la resta de l'any no existim".

Edicions locals