L'obrador de Gallecs produeix melmelada amb les taronges de Santa Rosa

Se n'han fet 300 pots per entregar-los al Banc dels Aliments de Mollet

Societat

L'obrador de Gallecs produeix melmelada amb les taronges de Santa Rosa
L'obrador de Gallecs produeix melmelada amb les taronges de Santa Rosa

Durant la Festa Verda i de la Biodiversitat de l’any passat, l’Ajuntament de Mollet del Vallès va dur a terme una prova pilot per aprofitar les taronges amargues dels tarongers del carrer de Santa Rosa. Se’n van produir 200 pots amb el nom de Melmelada de taronges urbanes Santa Rosa. Enguany, s’amplia la producció i se’n produiran 100 més.

Amb aquest projecte segons el regidor de Justícia Ambiental i Ecologisme, Raúl Broto: "A banda d’evitar el malbaratament alimentari també es pretén afavorir la prevenció de residus i l’economia circular, afavorir l’alimentació sostenible o lluitar contra la pobresa", explica Broto, qui també destaca que es tracta d'un projecte "comunitari". 

De fet, en aquesta iniciativa hi participen diverses entitats de l’àmbit social -les quals es van encarregar de collir les taronges-, el Consorci de Gallecs  -qui produeix la melmelada- i diversos departaments del propi Ajuntament, com els Centres Cívics, l’IMSD o el departament de Medi Ambient.

Elaborades a Gallecs

A mitjans de març es van collir les taronges que l'obrador del Consorci de Gallecs ha estat transformant  en melmelada de taronja amarga. Un procés laboriós realitzat gràcies a la tasca d'un grup de voluntaris que durant quatre jornades intenses de treball s'han encarregat de produir la melmelada. 

Un procés, però, que segons expliquen podria ser més àgil: "Estaria bé que de cara a l'any vinent  les taronges es poguessin collir un parell de setmanes abans, perquè quan arriben aquí ja estan molt seques i ens costa més fer la melmelada i, a banda, que com més temps estan a l'arbre més  amargues són", diu l'Ana de la Rosa, tècnica de l'obrador de Gallecs.

"És una melmelada que és de les cares de fer, perquè té molts processos d'elaboració", explica també el secretari de l'agroecològica de Gallecs, l'Oriol Molist.  I és que per fer aquests 300 pots des de l'obrador han pelat, bullit i buidat uns 200 kg de taronges. Un procés que com també recordava Molist: "Tot depèn de com siguin les taronges, si haguessin tingut molt suc, n'hauríem necessitat menys". 

Amb el suport del Consorci de Gallecs, l’obrador d’aquest espai rural ha fet 300 pots de melmelada per entregar-los al Banc dels Aliments de Mollet. Els pots es faran arribar a persones en situació de precarietat alimentària de la ciutat.

 

Edicions locals