'A vegades no et deixen entrar a llocs amb el gos pigall, però no saps si és per maldat o per ignorància'

El José Gómez Páez és usuari de gos guia i demana més conscienciació a la societat sobre la funció d'aquests animals

Societat

'A vegades no et deixen entrar a llocs amb el gos pigall, però no saps si és per maldat o per ignorància'
'A vegades no et deixen entrar a llocs amb el gos pigall, però no saps si és per maldat o per ignorància'

Laura Ortiz

En un entorn cada cop més complex, la necessitat de moure's amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada cop més per una solució àgil i fiable: el gos guia. El José Gómez Páez, treballador de l'ONCE fa 17 anys i venedor del quiosc de l'avinguda Llibertat, fa vuit anys que va prendre la decisió de tenir el Kuver i ho va fer principalment per seguretat.

"Amb el bastó em defenso, però anava pel carrer en tensió per si em trobava algun obstacle, per si em despistava i sortia a la carretera o si ensopegava amb algun sot", apunta el José, qui reconeix que anar amb el gos "és com tenir una persona que et va portant, vas molt més ràpid i segur", explica.

Però aquesta alternativa no està exempta de problemes, i en José es troba més d'un inconvenient, sobretot a l'hora d'accedir a establiments. "Als comerços asiàtics posen molts problemes, no per una qüestió de discriminació sinó cultural; a molts bars et permeten accedir-hi, però et diuen que et posen una taula al costat de la porta, o gent que es tanca en banda i que no et deixa entrar", lamenta.

A Catalunya, la Llei 19/2009, de 26 de novembre, d'accés a l'entorn de les persones acompanyades de gossos d'assistència marca que els usuaris tenen dret a entrar a qualsevol espai a excepció de les zones destinades a la manipulació d'aliments als establiments de restauració, a quiròfans i a l'aigua de les piscines.

Les infraccions d'aquesta llei poden arribar a ser sancionades amb 9.000 euros en el cas de les molt greus. "Si en aquell moment truques a la policia se'ls hi pot caure el pèl, però no ho fas perquè no saps fins a quin punt és maldat o desconeixement", reconeix el José, qui demana més conscienciació a la societat perquè entenguin la funció del gos pigall. "El Kuver són els meus peus i les meves mans. No és només companyia sinó una seguretat enorme de saber que no estàs sol al carrer".
 

Edicions locals