El jovent, 'orfe' d'un espai públic nocturn

Obrir un Ateneu Popular o reobrir La Nau o un equipament de l'estil són algunes de les demandes que fan Atzarola i AMAM, en la línia del Pla Local de Joventut de Mollet del 2018

Societat

Durant un Directe Al Carrer d'AMAM del passat 2019
Durant un Directe Al Carrer d'AMAM del passat 2019 | AMAM

Sergio Carrillo

Joves i discoteques van sovint de la mà, però és evident que l'oci juvenil va molt més enllà d'això. A l'hora de definir què és l'oci, sovint s'acaba destacant més l'espai de trobada que comporta l'activitat proposada abans que no pas el propi acte.

Així s'hi refereixen Víctor Sánchez i José García, d'Atzarola. "Entenem l'oci com l'espai de trobada entre membres d'una comunitat que es troben i poden fer diverses activitats", diu el Víctor, mentre que el José afegeix que l'oci és aquest "i ara què fem?", i considera que principalment la resposta s'ha de trobar en propostes autogestionades. Tanmateix, disposar d'un espai propi no és una tasca simple: "Ja va veure tothom com ens van fer fora quan vam intentar fer un espai nostre al barri -quan es va frustrar l'intent d'ocupar el local buit d'un banc a Can Borrell- i sembla molt inaccessible, com a mínim fent-ho de bones maneres".

Un Ateneu Popular podria donar resposta a les necessitats d'Atzarola, que ara per ara ha trobat a La Tramolla l'espai que els acull i on també hi ha múltiples entitats molletanes que s'hi reuneixen.

Tornar a obrir La Nau o disposar d'un equipament d'aquestes característiques "pot absorbir l'oci nocturn de la ciutat", valora Alexandra Peso, membre de la junta d'AMAM (Associació de Música i Art de Mollet). L'Alexandra explica que poc abans de la pandèmia van "canviar la visió" que tenien respecte als concerts que ofereixen mensualment a Can Pantiquet. "Vam ampliar l'espai perquè pugui ser un lloc de trobada amb art. Hi ha una zona de bar i la gent s'hi asseu, juga a cartes, parla, i després va a la sala a veure el concert. Potser estar tota l'estona a la zona de concerts no és el que venien a buscar".

Tanmateix, l'Alexandra lamenta que "el pressupost sempre és la paret amb què ens trobem quan proposem que a Can Pantiquet es facin més coses". En aquest sentit, considera que els divendres és "una nit molt bona per fer oci al poble" i apunta: "La idea seria que el propi centre cívic en nom de l'Ajuntament pogués dinamitzar Can Pantiquet a les nits". La tresorera d'AMAM clou assenyalant que "hi ha una franja d'edat a Mollet de persones d'entre uns 17 i els 35-40 que es queda orfa, perquè no té un espai públic on poder anar-hi".

"Es troba a faltar La Nau"

Alguns dels aspectes mencionats per Atzarola i AMAM coincideixen en els que ja va detectar el Pla Local de Joventut de Mollet 2019-2022. Aleshores el consistori ja apuntava que "es troba a faltar un espai per als joves del tipus La Nau" i admetia que "hi ha poca oferta municipal d’activitats per a joves" així com que "l’oferta municipal d’oci nocturn és inexistent, és totalment privada".

Amb tot, l'actual regidor de Joventut, Juan Torrecilla, no creu que s'hagi d'obrir "un altre punt de referència per al jovent", sinó que cal "aprofitar els equipaments que tenim" per programar-hi les activitats que puguin sorgir. L'edil també assegura que Joventut fa "molta oferta", però sovint no arriba al jovent. És per això que treballen per "reduir distàncies entre l'Ajuntament i els joves".

Per acabar, Torrecilla diu que l'objectiu és "potenciar el desenvolupament de les entitats", per donar ales també a aquestes activitats autogestionades, malgrat que el consistori en seguirà oferint, com l'Urban Park Party del pròxim juny a ca l'Estrada.

Edicions locals