Els esports urbans: del carrer a la professionalització

L'skateboarding, l'scooter i molts altres esports urbans han viscut un gran canvi en els últims anys. Els patinadors de Mollet en són un exemple.

Esports

Un dels trucs realitzats a una competició celebrada a Mollet
Un dels trucs realitzats a una competició celebrada a Mollet

Sergi Casanovas

Joves pel carrer fent destrosses i actes vandàlics. Aquesta era la visió que es tenia sobre els esports urbans no fan tants anys. Des d'aleshores, el panorama ha canviat molt. L'skateboarding, l'scooter i els altres esports han passat a ser modalitats completament professionals i, fins i tot, olímpiques. Mollet va ser una ciutat pionera en aquesta transformació, i va ser un dels primers llocs on es van disputar competicions.

"En la meva època ho fèiem més per gaudir, per nosaltres. Avui en dia els xavals venen molt motivats i preparats", explica Adrián Navarro, un molletà que fa 12 anys que patina. Navarro va començar "patinant pels carrers i fent ximpleries" fins que un amic el va introduir en el món de les competicions. Des de llavors, ha participat a nombrosos campionats nacionals, europeus i mundials. El patinador està molt content que la situació hagi millorat tant: "Ara tenim Federació, mútua i es pot organitzar de tot, abans no es feia quasi res".

Un món amb poques noies

La presència femenina a les competicions i als skateparks continua sent l'assignatura pendent dels esports urbans. Lucía Martín, patinadora de Mollet, afirma que normalment és "l'única noia de l'skatepark". L'esportista fa 6 anys que patina i té clar el motiu de la poca presència de noies: "Jo crec que els hi fa por estar en un món amb tants nois. Però si més noies patinessin, la resta s'animarien més fàcilment". Tot i això, ella no se sent diferent entre nois: "És tot molt colegueo, fas amics i coneixes gent".

Un equip professional molletà

A més de patinadors, Mollet també té equips professionals. La botiga d'scooter Radical 360 compta amb un equip que participa en competicions de tota mena. El responsable de la botiga, Xavi Martínez es congratula que cada cop hi hagi "més gent interessada per aquest món".

Edicions locals