L'efecte Alèxia Putellas sacseja els equips femenins de base

La popularització del futbol femení està tenint efectes desiguals sobre els clubs molletans

Esports

La popularització del futbol femení està tenint efectes desiguals sobre els clubs molletans
La popularització del futbol femení està tenint efectes desiguals sobre els clubs molletans

Sergi Casanovas

L'auge del futbol femení, amb la molletana Alèxia Putellas com a referent, està afectant de maneres molt diferents a les entitats esportives de la ciutat en els seus equips de base femenins. Bàsquet, hoquei o atletisme, tots han vist d'una manera o altra l'efecte Alèxia.

L'esport femení viu un moment únic, especialment el futbol. És innegable la gran popularització que ha tingut en els darrers anys, arribant a omplir els quasi 100.000 seients del Camp Nou. A Mollet, aquest fenomen es veu clarament potenciat per una protagonista: Alèxia Putellas. La molletana s'ha convertit en una icona i una referent per a nenes de tot el món i, per descomptat, també a la seva ciutat.

L'impacte més obvi el trobem al futbol. Jordi Candela, president del CF Mollet UE, explica que "estan venint moltes nenes per tenir un referent com l'Alèxia". Per això, el club, que té actualment sis equips femenins, està treballant per la creació de més conjunts de nenes. L'impacte positiu en el futbol és obvi, però que passa a la resta d'esports?

Tendències a l'alça

Hi ha clubs que estan experimentant increments del nombre de nenes que s'interessen pel seu esport. És el cas de l'hoquei patins, que fa anys que augmenta la seva base femenina. Leo Conde, president del Mollet HC, explica que a la seva entitat tenen "totes les categories femenines cobertes" i que "cada cop venen més noies". Conde afirma que el creixement ve d'abans del "boom del futbol femení", ja que porten "dotze anys apostant per l'esport femení i tenint una bona base". A més, el dirigent creu que el fet de tenir un sènior femení potent "ha ajudat molt". Conde també afirma que les grans esportistes no són les úniques referents de les nenes i ho exemplifica amb la portera del seu benjamí: "La seva il·lusió és jugar com la portera del primer equip del Mollet".

En la mateixa línia es mostra el Club Atlètic Mollet. El seu president, Marcos Venteo, afirma que hi ha "bastant paritat al club". El dirigent relata que "la diferència s'ha anat reduint", però que ja "fa anys" que es produeix aquesta tendència. Venteo destaca que tot i que mantenen el nombre de noies a l'entitat "l'efecte Alèxia es nota, les nenes parlen i segueixen els partits, però no deixen l'atletisme". El president també creu que les diferències entre el futbol i l'atletisme com a esports els ajuda a mantenir les atletes.

Moments difícils

Els efectes no són positius a tots els esports. El bàsquet pateix una situació delicada als equips femenins de base. Carlos Nuez, president del CB Mollet, creu que el futbol femení els hi ha fet "molt mal" perquè tenen "molts problemes per trobar nenes que vulguin jugar a bàsquet". El mandatari creu que "moltes nenes que abans feien bàsquet ara juguen a futbol". El president explica que aquest problema no els afecta només a ells: "La situació és igual per  a altres clubs de la zona perquè venen a agafar nenes al Mollet". Nuez no veu una solució fàcil al problema i afirma que "anirà a més" i que cada cop tindran "més dificultats" per fer equips femenins.

Edicions locals