Una festa major d'alçada

Les Colles de Morats i Torrats tornen a programar un munt d'activitats entre les quals en destaquen el retorn de les proves puntuables

Cultura

Una festa major d'alçada
Una festa major d'alçada | Il·lustració: Pau Farell

La festa major de Mollet torna. Amb la seva màxima essència, amb tota la seva esplendor, amb els carrers, les places i els parcs farcits de cultura, de jocs, de proves colleres i de molt de goig al llarg de gairebé deu dies.

Els dos anys passats hi va haver programacions festives, però amb formats i ubicacions modificades. El 2020, l'Ajuntament es va desmarcar de la gresca estiuenca i tot va anar a càrrec de Morats i Torrats; i l'any passat el consistori ja va apostar per fer una festa d'estiu, tot i que el pes principal requeia sobre les colles, però encara estava lluny del que és una festa major i del que serà la present festa major de Mollet.

Del caràcter conservador del consistori els anys pandèmics –arriscant menys del que ho van fer altres administracions locals de l'entorn–, enguany s'ha passat a una ferma aposta per portar artistes reconeguts, un fet que reconeixen tant Morats com Torrats. "Com a espectadors, estem molt contents pel salt de qualitat en els concerts", apunta el cap de colla morat, José López, qui afegeix que alguns d'aquests grups contractats per l'Ajuntament –Mägo de Oz, Els Pets o Doctor Prats– "són de caire de colles, així que se'ns veurà al parc".

Tant ell com la cap de colla torrada, Maria Vico, descarten valorar què ha pogut motivar aquest canvi al programa –que coincideix amb el Mollet Music Week, celebrat a finals de juliol, també amb bandes de primera línia–, ni si el recent canvi d'Alcaldia o la proximitat amb les eleccions municipals hi podrien tenir a veure. "Com a colles som apartidistes i no entrem a valorar els canvis de govern", diu López. Amb tot, sí que refermen que aquesta hauria de ser la línia a seguir. "Estem molt sorpresos, tot i que creiem que aquesta hauria de ser la norma", assenyala Vico. Mentre que el seu homòleg morat afegeix en aquest sentit: "El que hauria de ser normal, que s'inverteixi en cultura, aquest any és novetat".

"Lluitem perquè Mollet sigui cultura, perquè siguem visibles i perquè deixi de ser una ciutat dormitori; i la festa major és la concentració de totes aquestes coses”

Poc sentit tindrien els grans concerts o el centenar d'activitats programades si la ciutadania no s'hi bolqués a participar-hi. És per això que, sense cap mena de dubte, les colles insten el veïnat a ser-ne partícips i a fer-se'n seva la festa.

"Nosaltres lluitem perquè Mollet sigui cultura, perquè estiguem al carrer, perquè siguem visibles i perquè deixi de ser una ciutat dormitori; i la festa major és la concentració de totes aquestes coses. És necessari sortir per saber què és", apunta Vico.

El Jose López també convida la ciutadania a sumar-se a la gresca: "És el treball de tot un any i en aquest cas de tres anys. És gent del poble que ho fa pel poble amb molta il·lusió, sense treure res a canvi. Estem emocionats i ens agrada que la gent visqui el que fa el poble i el que fan les entitats, perquè és un poble molt ric amb entitats i amb una xarxa molt gran de gent que treballa altruistament pel poble".

 Els caps de colla amb el cartell de la festa

Innovar i reforçar els clàssics

Pel que fa als màxims responsables de les dues colles molletanes, tots dos encaren la gresca en dos moments ben diferents. El Jose López viurà enguany la seva quarta festa major al capdavant de l'entitat –la segona sense Covid– i ha apostat enguany per "arriscar", amb diferents artistes, des de la més surrealista –Leticia Sabater en concert– fins a un que ja ha trepitjat en més d'una ocasió la ciutat –Toni Albà, amb l'espectacle Bufonant–. Com a actes nous, en destaquen, per exemple, el retorn dels inflables per a infants, dimarts 16 dins de la jornada d'activitats que la colla farà a les pistes d'atletisme al llarg del dia.

Per a la Maria Vico aquesta serà la seva primera festa com a cap de colla, tot i que ja va viure les dues festes pandèmiques com a membre de la junta. Així que enguany serà la seva estrena en una festa major sense restriccions amb un paper clarament d'organitzadora, i hi té "ganes", però tampoc hi manquen els "nervis". Si bé no en destaca grans innovacions al programa torrat –tret dels jocs gegants fets amb portes reciclades a càrrec de Toc Toc Jocs–, l'aposta és recuperar els actes clàssics precovidians "per polir-los, fer-los més grans i veure quins estaven oxidats i l'any que ve ja poder apostar per una nova entrada".

De reclamacions, no en falten

El vincle entre Ajuntament i colles és fonamental per al desenvolupament de la festa major –cadascun d'ells se'n beneficia de la feina de l'altra part–, però en aquesta relació no tot són flors i violes.

Hi ha algunes reclamacions històriques de les colles que encara es mantenen enguany –perquè no han estat resoltes– i que ni la Colla Morada ni la Colla Torrada volen deixar en l'oblit. Una d'elles és la prohibició d'entrar el bestiari a la plaça Prat de la Riba.

L'Ajuntament no permet l'entrada ni de la Santa Teca ni del Moll Fer, tampoc de la Cuca Molla, a plaça al·ludint motius de seguretat. Les colles han intentat que d'una vegada per totes això canviï, reunint-se amb el consistori per separat, totes dues juntes i també canalitzant-ho a través de La Cultural (Coordinadora de Cultura Popular de Mollet). "La nostra intenció és que el bestiari popular participi activament a la festa major i creiem que el dia del pregó és una molt bona manera de visibilitzar les feres. De moment, per raons de seguretat ens diuen que no. Però nosaltres seguim apretant, aportant idees i aportant plans que veiem en altres poblacions", apunta López. Vico també hi assenyala: "Podem enviar fotos de la Patum i podem enviar fotos de milers de pobles –com Caldes de Montbui, amb l'Escaldàrium, una festa on també hi van ser presents els dos caps de colla i que també posen d'exemple–, "i no acabem d'entendre per què les dues bèsties de les colles organitzadores de la festa major no tenen cabuda en el tret de sortida de la festa major". En aquest sentit, els Torrats ho entomen d'una manera dràstica: "El Moll no hi serà a la cercavila que fa l'Ajuntament per iniciar el pregó. Nosaltres considerem que si el Moll no hi entra a plaça, tampoc cal que faci la cercavila; si no volen que hi aparegui al pregó, no hi apareixerà", explica la presidenta del mam.

Que totes les activitats de les colles, que comencen el 15 d'agost, estiguin incloses als dies oficials de la festa major de Mollet, o que el gran esdeveniment estiuenc de la capital baixvallesana porti per nom La Festa Major de Morats i Torrats, són altres de les peticions de fa anys que es mantenen encara ben vives.

Les feres de les colles, a escena

La Santa Teca i el Moll Fer, les feres de Morats i Torrats respectivament, seran clares protagonistes de la programació festiva. De fet, la primera celebrarà enguany el seu 10è aniversari (malgrat que l'efemèride va ser l'any passat, però les restriccions covidianes no permetien la gran celebració que volien fer i que enguany sí que podran organitzar). El dijous 18 a les 19.30 h tindrà lloc una cercavila sorpresa amb la deessa morada i amb un recorregut que arrencarà a la plaça de Pau Casals. Dos dies abans serà el ressorgiment de la Santa Teca, a les 20.30 h al parc de les Pruneres, el mateix dia que els Torrats invocaran el Moll Fer (21 h), amb una cercavila que anirà de Can Gomà a Prat de la Riba. El Moll també té previstes dues cercaviles més: dijous 18 a les 11 h a la rambla Fiveller, per a infants; i dissabte a les 23 h a la plaça Prat de la Riba. Tot seguit, i després dels versots i de l'encesa del campanar, la Santa Teca engegarà la processó fins a Can Mulà.

Gaudir, la prioritat

Tres punts separen Torrats i Morats en el repte de colles. Els del mam han guanyat 12 edicions, mentre que els de la teca, 9, entre les quals els tres darrers enfrontaments els anys 2019, 2018 i 2016.

Una de les propostes més esperades és el retorn de la competició de les colles, que hi tornen sense cap innovació, però substituint els Corremolls del 2019 per la Garrinada. Amb tot, els dos caps de colla refermen que enguany la victòria té menys importància que mai. "És un any de tornar-nos a veure i de tornar a competir", diu Jose López. Maria Vico, al seu torn, afegeix: "Ara tenim ganes de tornar al carrer i de tornar a competir, sí, però sense l'objectiu de guanyar. Aquest any és per passar-ho bé, i amb això ja serem més que guanyadores les dues colles".

Edicions locals