L'antic ajuntament, un edifici fantasma al rovell de l'ou

Des que el Registre Civil es va traslladar als nous jutjats, l'immoble resta buit i sense cap ús

Societat

L'antic ajuntament, un edifici fantasma al rovell de l'ou
L'antic ajuntament, un edifici fantasma al rovell de l'ou

Laura Ortiz

El còmic Quim Masferrer, pregoner de la festa major d'enguany, feia la seva intervenció per obrir la gresca d'estiu des d'un lloc emblemàtic de la ciutat, la balconada de l'edifici de l'antic ajuntament a la plaça Prat de la Riba. Ara, previsiblement, les portes d'aquest equipament amb més de 130 anys d'història tornaran a quedar tancades fins al pregó de la pròxima festa major.

I és que des que el 2019 es va traslladar el Registre Civil a les instal·lacions dels nous jutjats a Can Fàbregas, l'edifici consistorial resta buit i sense activitat, a l'espera d'algun ús que, a hores d'ara, el govern municipal no té definit. "Actualment, no hi ha cap projecte per ubicar cap servei a aquest edifici", confirmen fonts municipals.

Si bé no hi ha previsions de donar vida a l'antiga casa consistorial, l'Ajuntament sí que té previst un projecte per il·luminar-ne la façana. Fa uns mesos, el govern municipal va encarregar estudiar les possibilitats d’il·luminar algun punt de la vila de manera singular per commemorar els diferents dies internacionals i mundials del calendari que s’associen a algun color concret (dies de la dona, de l’autisme, del medi ambient, del càncer, etc.).

Després d’estudiar diferents emplaçaments i les diferents tecnologies disponibles al mercat, des de la secció de Transició energètica i qualitat de l’aire, es va concloure que un lloc emblemàtic i prou visible a nivell de població seria la façana de l’antiga Casa Consistorial. La il·luminació seria programable segons calendari amb focus led instal·lats al balcó i que enfoquin els 100 metres quadrats de la façana, un projecte que es va treure a concurs per uns 18.000 euros més IVA.

D'ajuntament a espai buit

En els seus més de 130 anys, l'edifici ha acollit diferents serveis. A finals del segle XIX, les dependències municipals estaven en un immoble antic situat a la cantonada de la plaça amb el carrer de Sant Vicenç, on avui hi ha una botiga de material esportiu. "No sabem ni en quin moment ni en quines circumstàncies l’Ajuntament encarrega la construcció d'un nou edifici", explica Jordi Bertran, director del Centre d'Estudis Molletans. En concret, el govern de l'època adjudica les obres al constructor molletà Miquel Rosés, que també es faria càrrec d'altres treballs emblemàtics com la construcció del pont de la Mandra –que enllaçava el carrer de Barcelona amb l’avinguda de la Llibertat i el carrer de Berenguer III per sobre del torrent Caganell–, o les millores del safareig de Can Lledó, situat al carrer del Comte d’Urgell, molt a
prop de la confluència amb el carrer de Gaietà Vínzia.

Gràcies a una crònica de Vicenç Plantada, publicada el 17 d’octubre de 1890 al periòdic La Renaixensa (Barcelona 1871-1905), se sap el dia exacte de la inauguració, el 16 d'agost de 1890, en plena festa major. El cronista escriu: El dia 16 d’agost últim, que era la festa major, es beneí amb tota solemnitat, pel senyor rector Mossèn Damià Gumbert, la nova Casa Consistorial que ha fet edificar l'actual Ajuntament en la part sud de la plaça. Llàstima que amb poc més podia haver-hi fet fer les escoles públiques i habitacions per als professors, el secretari i l’agutzil, el que, dintre de 5 o 6 anys hauria sigut causa de que en el pressupost poguessin fer-se mil pessetes d'economies anyals!

Durant dècades –l'edifici de Prat de la Riba, que va ser ampliat durant la segona meitat del segle XX, en detriment de la plaça– va acollir la seu del govern local i alguns episodis històrics com la proclamació de la República el 14 d'abril de 1931 per part de l'alcalde Feliu Tura.

La inauguració del nou Ajuntament a l'Illa de Can Mulà el novembre de 2002 va deixar l'edifici orfe i a partir d'aleshores ha estat ocupat per encabir-hi serveis de manera temporal, com el Servei Municipal d'Aigües, en un primer moment, i més tard la seu del Síndic Personer –que el 2016 va ser reubicada la masia de Can Lledó. L'edifici també es va cedir al Departament de Justícia de la Generalitat per ubicar-hi el Registre Civil de la ciutat, que ara el novembre del 2019 va inaugurar nova seu a l'edifici dels nous jutjats de Can Fàbregas.

Edicions locals