Uri Green, de Mollet a Bristol, on produeix música afro-jamaicana

Ha realitzat un curt per mostrar el procés d'elaboració d'un àlbum, al seu estudi Yam & Banana

Cultura

Uri Green, de Mollet a Bristol, on produeix música afro-jamaicana
Uri Green, de Mollet a Bristol, on produeix música afro-jamaicana

El molletà Oriol Freixa (Uri Green) va trepitjar Bristol (Regne Unit) per primera vegada el 2006, quan hi va anar un curs per fer-hi un Erasmus.

L'elecció va estar vinculada amb la música: "Algú em va recomanar Bristol perquè hi havia molta moguda alternativa", explica Freixa, qui va tornar a la ciutat britànica el 2012 per visitar-hi uns amics i perquè havia trobat un parell de feines de pintura decorativa. Des d'aleshores, i ja fa 10 anys, viu a Bristol i el seu camí professional s'ha encaminat cap a la música.

A Mollet ja havia cantat a Universal Rockers, de seguida que va establir-se al Regne Unit ja va muntar una altra banda, Uri Green & The Seeds, i actualment és teclista amb Regime. Però més enllà de la seva faceta musical des de l'escenari, Freixa s'ha dedicat principalment a la producció de música. "Em van presentar uns artistes jamaicans que estaven muntant un estudi a un centre social del barri de Saint Pauls, que és un barri amb un ambient bastant afro-caribeny", explica el molletà sobre com va començar la seva professió actual. La manera d'enregistrar, mesclar i produir ja li picava la curiositat quan era ell el cantant, però amb aquest context va poder anar-hi més enllà.

Arran d'aquell espai, poc abans de la pandèmia l'Uri Green va establir-hi definitivament el seu propi estudi, anomenat Yam & Banana, i que té una doble funció, segons detalla el responsable: "D'una banda, de negoci, amb gent que paga perquè els gravi i mescli; i també per produir els treballs propis". En aquest sentit, el productor molletà afegeix: "Com que no ens coneixia cap segell, per treure la nostra música vam començar a treure-la nosaltres mateixos amb el segell Yam & Banana".

Un curt que mostra com fer un disc

Un dels principals treballs que ha fet Freixa a l'estudi és el curtmetratge Musical Nourishment of the Yam & Banana, que captura el procés de gravació del disc de música reggae Toppling Babylon.

L'objectiu era "mostrar al públic com és una sessió de gravació, com són les personalitats dels artistes, què pensen, quina és la seva filosofia i mostrar una miqueta la vida dels afro-caribenys a Bristol".

El treball, que es va poder gaudir al juliol al Jardinet del Casal Cultural, ja s'ha presentat a diversos festivals. Ara per ara, el film ja ha estat seleccionat per a l'Around International Film Awards  (ARFF) de Barcelona en la categoria de millor documental.

Edicions locals