Accions al torrent Caganell per millorar la convivència entre visitants i biodiversitat

El Consorci de Gallecs ordena l'espai amb l'eixamplament del camí, la neteja d'espècies invasores i recuperant el bosc de ribera

Societat

Accions al torrent Caganell per millorar la convivència entre visitants i biodiversitat
Accions al torrent Caganell per millorar la convivència entre visitants i biodiversitat

El torrent Caganell és un dels principals camins d'accés a l'església de Santa Maria de Gallecs i, en conseqüència, un dels més transitats. Precisament, la pressió de l'ús social que se'n fa –amb caminaires, gent que passeja el gos i ciclistes, entre altres– ha provocat al llarg dels anys una important pèrdua de la biodiversitat de l'espai.

Ara, el Consorci de Gallecs ha dut a terme un projecte que té com a objectiu posar solució a aquesta problemàtica. "És un espai amb molta importància ecològica però pateix un ús social molt intensiu i s'ha de buscar l'equilibri per fer compatible aquest ús amb la preservació de la flora i fauna", explica la gerent del Consorci, Gemma Safont.

Per aconseguir-ho, s'hi han fet actuacions, d'una banda per definir l'espai destinat a l'ús humà i de l'altra promoure una millora ambiental i de potenciació de la fauna.

Més bosc de ribera

Així doncs s'han retirat espècies invasores i els abocaments de residus detectats i s'ha modificat el traçat del camí per allunyar-lo del riu i donar espai al torrent i al bosc de ribera, que també es vol potenciar en detriment dels plàtans. També s'han previst la instal·lació de caixes niu i la creació d'espais tranquils per potenciar la fauna, sobretot de vertebrats.

El projecte que s'ha dut a terme les darreres setmanes ha tingut un pressupost de 35.000 euros.

Edicions locals