50 anys alimentant els mítics campaments de l'Esplai Tuareg

L'Esplai Tuareg commemora aquest curs el seu cinquantè aniversari i programarà diversos actes per celebrar-ho; el primer, aquest dissabte

Societat

Imatge d'un dels primers campaments que l'Esplai Tuareg va fer
Imatge d'un dels primers campaments que l'Esplai Tuareg va fer | Esplai Tuareg

Sergio Carrillo

L'Ernest Argemí, l'Anna Feliu, l'Anna Figueres i el Pep Nogués van ser a principis dels 70 els fundadors del que avui es coneix com a Esplai Tuareg –que els primers anys portava per nom Associació d’Amics de l’ONU– i que en pocs dies va comptar amb més gent per tirar endavant el projecte.

Tot plegat va sorgir amb l'objectiu de "muntar una entitat per educar la canalla en el temps lliure", explica Nogués, qui assenyala que ha passat per tots els estaments de l'esplai exceptuant-ne la part administrativa.

Un dels punts clau del projecte era que les nits de campaments les havien de passar en tendes de campanya. "Era una aventura més, però en una tenda també has de tenir unes precaucions i un gran respecte de cara a la natura", una premisa que des de l'esplai s'ha mantingut en aquestes cinc dècades d'activitat, explica Nogués.

El fundador, però, lamenta que, tot i que també per respecte al medi no acampaven a qualsevol lloc, "la normativa ha anat limitant les acampades".

L'activitat del Tuareg

Actualment, l'Esplai Tuareg fa activitat cada dissabte de 16 h a 19 h al Centre Cívic l'Era, i cada grup fa una sortida d'un dia i una altra de dos dies al llarg del trimestre. A més, per Setmana Santa també marxen quatre o cinc dies, fan alguna sortida per fer activitats conjuntament amb les famílies, i a l'agost arriben les esperades acampades d'estiu. "El més mitificat que tenim són els campaments, que no són iguals a la resta", destaca la Gemma Benet, una de les actuals coordinadores del Tuareg, qui destaca sobre aquests deu dies estiuencs a la muntanya: "Tenim molts dies especials i tradicions; cada any es fa un partit de vòlei del grup d'infants més gran contra els monitors, fem samarretes, tot l'esplai hi està animant...".

L'Esplai Tuareg compta actualment amb una norantena d'infants, i fins i tot n'hi ha alguns en llista d'espera. L'Ilià Castellarnau, l'altre coordinador de l'esplai, assegura que "cada any volen venir-hi més nens i es podria fer bastant més gran, però a vegades falten recursos; de monitors anem pilladets".

Als campaments d'aquest estiu a Escalarre | Esplai Tuareg

Celebració dels 50 anys

La posada en marxa va ser el 1973, i és per això que aquest curs el Tuareg programarà tot un seguit d'actes per celebrar el mig segle de vida. El primer serà el dissabte 8 d'octubre al llarg de tot el dia. El punt de trobada serà l'Era a les 9.30 h, per preparar amb els infants i les famílies els cartells que sortiran a la cercavila, i posteriorment es desvetllarà una sorpresa. A les 11 h serà la cercavila, encapçalada per la Batucada Joves Mollet, on hi haurà un dinar popular –paella, amb opció vegetariana–. Els tiquets es poden reservar a través de WhatsApp (664 77 53 31) i tenen un preu de 10 euros.

La tarda no serà menys activa, i és que a les 18 h arribarà el concert de La Belluga i a partir de les 19.30 h es faran activitats tant per a petits com per a grans a Can Mulà.

A banda d'aquest acte, al llarg del curs també se'n faran altres, com un sopar formal amb tots els exmonitors, una gimcana oberta arreu del poble o un acte de cloenda amb les famílies.

Els colors del fulard

Els tuaregs són nòmades del desert que acostumen a vestir túniques blaves. Sumant-hi el groc de la sorra, són els colors del fulard que representa l'esplai.

Edicions locals