"Ara fem un consum més mesurat del vi; tenim un paladar més exigent"

Robert Segalés, de la Bodega Segalés amb més de 80 anys d'història, continua venent majoritàriament vi a granel i a domicili en un mercat en què el producte embotellat s'ha imposat

Societat

"Ara fem un consum més mesurat del vi; tenim  un paladar més exigent"
"Ara fem un consum més mesurat del vi; tenim un paladar més exigent"

Laura Ortiz

El vi és un producte indissociable de la cultura mediterrània i, tot i que el seu consum ha anat variant amb els anys, continua sent un element d'arrelament al territori indiscutible. A Mollet, les aromes de celler antic –aquella olor fresca i rància alhora– ens porten a la rebotiga de la Bodega Segalés, al carrer de Rafael Casanova, una antiga masia familiar que fa més de 80 anys que es dedica a la venda de vi, principalment a granel.

Unes grans botes de 2.000 litres de capacitat emmagatzemen el vi que el Robert Segalés, responsable del negoci familiar, encara ven al celler i carreteja al domicili dels seus clients. "La gent a qui encara portem el vi a domicili són sobretot gent gran i és un públic que es va reduint", admet Segalés, qui també serveix productes per a activitats d'entitats i festes particulars.

Tot i l'envelliment d'aquest tipus de client, Segalés assegura que la venda de vi a granel encara funciona, tot i que el mercat del vi embotellat s'ha anat imposant. "Nosaltres estem venent uns 8.000 litres de vi cada dos mesos, que és una barbaritat". Tot i aquesta quantitat, el responsable del celler assegura que 30 anys enrere aquests 8.000 litres estaven venuts en només cinc setmanes. "Ara hi ha un consum del vi molt més mesurat. El paladar és més exigent i som més conscients que l'alcohol no és saludable". "Porto des dels 14 anys treballant al celler i he vist com l'alcohol ha destrossat famílies", lamenta.

Tot i ser encara un ofici en part artesanal, els materials i estris han anat evolucionant amb el temps. La imatge de la tradicional bota de fusta ha donat pas a altres materials per conservar el vi com la fibra de vidre i l'acer inoxidable. La Bodega Segalés havia arribat a tenir gairebé una cinquantena de botes de fusta, però progressivament es van deixar de fer servir per la manca de boters que les arreglessin. "Amb la fibra de vidre és més pràctic perquè permet que s'hi puguin posar diferents vins sense que es barregin els aromes i els sabors", explica el Robert. "Venem vins joves i no cal que es faci l'envelliment en fusta", afegeix.

El Robert és la tercera generació del negoci familiar que va iniciar el seu avi Marcelino Segalés en tornar de la guerra civil. De família pagesa i amb vinyes a tocar del cementiri de Mollet, els Segalés, a banda de cultivar, també venien el vi. Amb l'expropiació dels terrenys de Gallecs, el pare del Robert, el Jaume, comença a centrar el negoci en la venda a domicili des de la casa de pagès que tenien a Rafael Casanova. La bonança de l'empresa va fer que a mitjans dels anys 70 part de la masia es tirés a terra i s'hi fes un gran magatzem que va permetre ampliar el negoci. Des dels 14 anys que el Robert, que no va voler estudiar, és part del celler, i ara, a punt de fer els 65 anys, veu com el relleu és difícil amb els seus dos fills dedicats a altres professions. "Intentarem que algú ho porti, però el més difícil és trobar una persona que sàpiga tractar el vi".

Edicions locals