Passejant entre dinosaures durant dues dècades

El molletà Jaume Grau té una llarga història descobrint fòssils de dinosaure a Terol

Societat

Jaume Grau guarda una gran col·lecció d'imatges i indrets de troballes
Jaume Grau guarda una gran col·lecció d'imatges i indrets de troballes

Jaume Grau va descobrir fòssils de dinosaure fa 20 anys, mentre caminava per El Castellar (Terol), el seu poble d'estiueig. Des de llavors, ha fet més d'una setantena de troballes, convertint la zona en un referent de la paleontologia.

La història de Jaume Grau i les seves troballes comença l'any 2002, en una de les seves habituals passejades: "Sempre m'ha agradat anar descobrint nous indrets per la muntanya. Un dia vaig començar a veure unes coses que semblaven dents, molt rodonetes i que no eren com les pedres normals. Vaig suposar que podria ser  interessant". Grau va preguntar als experts del jaciment de Galve, proper a la zona on ell estiuejava, i li van confirmar que eren restes dels animals prehistòrics. Llavors, el veí de Mollet va començar a investigar la zona, on descobria moltes més restes de dinosaures, com "unes marques rodones que van acabar sent petjades de sauròpodes", relata Grau. El molletà reconeix que fins i tot es va haver de "comprar un GPS per anar apuntant on trobava tot".

"Dona una gran satisfacció trobar coses que porten allà milions d’anys"

Després de dies de recerca, el molletà va posar-se en contacte amb Dinopolis, una fundació aragonesa especialitzada en el món dels dinosaures. Els seus experts van confirmar la rellevància de les troballes de Grau i van ampliar les seves recerques. En aquestes  van trobar, per exemple, el rastre de carnívor més gran que s'ha descobert mai a Espanya.

Un dels jaciments que es poden veure a El Castellar

Descobrint nous fòssils

Actualment, quatre de les troballes del molletà s'han declarat béns d'interès cultural (BIC), les de El Castellar, Camino Berzal, El Pozo i El Hoyo. L'última va ser inesperada per Grau, ja que la va descobrir "buscant bolets".

Les més de 70 troballes formen part del Dinopaseo, una ruta pels jaciments de la zona

Jaume Grau se centra ara en el seu centre de ioga a Mollet, però encara va de tant en tant a Terol: "Segueixo passejant per allà, mirant el terra i passant per llocs nous per veure què descobreixo". Pel molletà, aquestes troballes van ser moments molt especials: "És una gran satisfacció trobar restes que porten allà milions d’anys. Et fa pensar molt".

Edicions locals