El col·leccionisme, viure la història a través dels objectes

Aquest gener és un mes especial pels col·leccionistes de Mollet

Societat

Centenars de mussols omplen la col·lecció més gran de la Montse
Centenars de mussols omplen la col·lecció més gran de la Montse

L'afició al col·leccionisme és un món curiós que últimament sembla reservat a unes poques persones. Malgrat això, els experts en aquest àmbit recalquen que tothom pot entrar-hi perquè qualsevol cosa és col·leccionable.

Aquest gener és un mes especial pels col·leccionistes de la ciutat. El passat dia 7 van celebrar el seu dia internacional i també arrenquen el 30è aniversari de l'Associació de Col·leccionistes de Mollet i comarca, pel qual estan preparant diverses activitats. La presidenta de l'entitat, Montse Cabarrocas, explica per què els apassiona aquest món.

"El col·leccionista s’acaba convertint en un expert del seu tema perquè busca, investiga i li agrada", explica Cabarrocas, qui també relata com hi ha bons i mals col·leccionistes: "El bon sap molt del que fa, ordena i millora la seva compilació i li té molta estima; no acumula sense més com els mals col·leccionistes", afirma la presidenta de l'associació. Cabarrocas també creu que aquest és un món de cultura perquè el que col·leccionen "pot acabar sent útil per explicar la història de la societat i exposant-se a un museu".

Tot es pot col·leccionar

De col·leccions n'hi ha de molts tipus i algunes de ben curioses. Com explica Cabarrocas, "qualsevol cosa que n'hi hagi més d'una es pot col·leccionar", tot i que les més típiques solen ser "segells, monedes i bitllets, que són les tres clàssiques". Altres objectes que estan de moda actualment per aplegar són "xapes de cava i punts de llibre", afirma la presidenta. Però les col·leccions poden ser molt variades, tal com demostren els exemples que posa Cabarrocas: figures del tortell de Reis, gomes d'esborrar, bolis i llapis, salers, campanes o didals, estan entre les que es fan a l'associació molletana.

Entre aquestes també n'hi ha algunes de molt més curioses com triangulets de formatge en porcions, gibrelletes o esqueles. Aquesta última la realitza un home de l'entitat local i és una de les més destacades de l'associació: "Té esqueles de personatges històrics com Primo de Rivera, Francisco Franco o membres dels Borbons; però també de molta gent de Mollet i dels municipis de la zona", explica Cabarrocas.

Els àlbums de cromos són una de les col·leccions més habituals

Una vida de col·leccionisme

A la Montse l'afició per aquesta passió li ve de família: "Vaig començar fent segells perquè el meu pare en feia". Des de llavors ha fet col·leccions de tota mena: cromos, punts de llibre, números de l’ONCE, estampetes de comunió o 'papers de Mollet' (contractes, programes de festa major, pamflets i més). Tanmateix, el seu recull més gran és el de mussols, dels quals en té centenars. De fet, en té alguns de molt especials com el que va comprar a Murano (Venècia), que li van haver de fer expressament per a ella o el que li van portar de l'Àfrica, on el van fer a mà a partir d'una fotografia perquè els artesans d'allà no sabien com era un mussol.

Cabarrocas afirma que en el futur li agradaria que algunes de les seves col·leccions acabessin a llocs útils com l'arxiu municipal o el Museu Abelló.

Falta gent jove

El col·leccionisme no està aconseguint atreure la gent jove, o almenys això passa a Mollet. L'associació compta actualment amb una cinquantena de membres, però "no entra gent nova i els que estem ja ens fem grans", explica Montse Cabarrocas. L'entitat organitza moltes activitats i mercats a la ciutat, però això no sembla atreure el jovent. "Els més joves que tenim estan fent taps de cava i de cervesa" explica Cabarrocas, qui també reconeix que hi ha una cosa que sembla atreure l'atenció de les generacions més novelles: els còmics i el manga.

Edicions locals