'La pagesia és sacrificada, però la porto a dins'

La Laura Blasco és la responsable de l'Ou de Gallecs Ecològic

Economia

La Laura Blasco és la responsable de l'Ou de Gallecs Ecològic
La Laura Blasco és la responsable de l'Ou de Gallecs Ecològic

La Laura Blasco és la responsable de l'Ou de Gallecs Ecològic, un projecte impulsat des de la masia de Can Castellà fa més de mitja dècada amb la intenció de continuar amb el llegat familiar.

"El meu besavi ja havia nascut aquí, era una granja de tota mena d'animals i també teníem terres de conreu. Des de ben petites, tant jo com les meves germanes hem viscut i hi hem treballat", explica la Laura, qui després de la mort de la seva àvia va decidir donar continuïtat a la granja dels seus avis i en va agafar les regnes amb l'ajuda de les seves germanes i el seu fill.

"De gallines sempre n'hem tingut, però vam decidir fer el pas a ecològic. Els camps ja fa molts anys que també ho són", comenta Blasco, qui admet que la pagesia és "sacrificada" i que, tot i que la porta a dins, no es pensava pas ser ella qui continués amb el llegat familiar.

"Avui és més complicat tot, abans hi havia més facilitats. Ara està tot molt controlat i ho trobo bé, però sí que és veritat que et demanen molt, hi ha molta burocràcia", lamenta la pagesa de Can Castellà, qui al mateix temps assegura que li agradaria que les diverses administracions que tanta documentació li demanen "sabessin la feina que porta i les dificultats que tenim per tirar endavant. Estaria bé que sabessin què significa el dia a dia d'una granja. Les hores no compten", subratlla.

A Can Castellà tenen actualment 330 gallines, les quals disposen d'un pati de 3.000 metres quadrats i un galliner de gairebé 80 metres quadrats. Una xifra de gallines que no és a l'atzar. Tot està pautat per la normativa de la ramaderia ecològica: "Per la superfície que tinc, entren 400 gallines. No puc tenir les que vulgui. Les menjadores, la llum, les casetes on ponen els ous..., tot està regulat pel fet de ser ecològic", especifica Blasco.

A la granja també disposen d'un obrador des d'on encaixen els ous que ponen les gallines i que la Laura Blasco ven a masies i restaurants de Parets, Santa Perpètua de Mogoda, Caldes de Montbui, Sabadell i a la mateixa agrobotiga de Gallecs. També es poden comprar a la masia de Can Castellà, així com al mercat Slow Food que cada dissabte s'instal·la a Barcelona, a tocar de les tres xemeneies.

L'empenta per continuar

"El que he viscut, la família, els avis i la seva feina és el que em fa tirar endavant", afirma la pagesa qui admet que amb els ous no hi ha gaire benefici, sobretot després de l'encariment, durant la pandèmia, del pinso ecològic que mengen les gallines.

"Això fa que anem molt justos, perquè som uns productors petits i no podem pujar tant com altres els preus", clou Blasco. A banda de produir ous ecològics a la masia de Can Castellà també disposen de camps de conreu ecològics, en els quals cultiven blat, civada, llegums, alfals, ferratges i horta.

Edicions locals