L'Associació de Veïns de Santa Rosa, reina del carnaval molletà
La disfressa d'enguany "portarà molt de color i volum" i serà d'un tema "difícil de veure"
L'Associació de Veïns de Santa Rosa és sinònim de la rua de carnaval de Mollet. És fixa des de fa més de tres dècades i ha guanyat 17 primers premis al concurs de comparses des que es creés el certamen l'any 1997.
L'Anna Maria Simón, expresidenta de l'associació, explica que quan la van fundar ja tenien clar que volien sortir per carnaval. El primer any (1989) van aconseguir ser una quinzena de persones, disfressades de pallasses, i Simón recorda que no va ser una tasca fàcil reunir tanta gent. Només cinc anys després ja començaven a aplegar gairebé un centenar d'assistents; de fet, han arribat a tenir llista d'espera per participar en la rua. Enguany, en la primera sortida de l'AV Santa Rosa després de la pandèmia, comptaran amb un pèl menys de participants, amb una setantena, però l'actual presidenta, Teresa Prades, prefereix aquesta xifra: "És molt difícil de gestionar 100 persones i preferim ser-ne menys".
Fins al dissabte 18, a Vilassar, es mantindrà el secret de la disfressa d'enguany de l'associació, però serà una comparsa preparada amb més temps que mai. La disfressa està elaborada des del juny del 2020, ja que el 2021 no hi va haver rua per la Covid i el 2022 l'entitat va decidir no participar-hi per precaució davant dels contagis. De la disfressa d'aquesta edició —a la qual no li han deixat de fer retocs i millores en aquests dos anys i mig— sí que avancen totes dues presidentes que "serà un tema difícil de veure i portarà molt de color i volum". Prou gran serà, ja que per a les rues que faran fora de Mollet —Vilassar, Calella i Tossa— hauran de llogar camions "perquè al cotxe no hi cap".
Sobre el tipus de disfresses que creen, Simón explica que si bé els primers anys en portaven algunes de ben concretes, ja fa anys que ho van voler complicar: "Mirem de ser originals, d'anar d'alguna cosa que no se sàpiga ben bé què és". Un fet que destaquen és la no-professionalització de la seva comparsa. Sí que compten amb una modista que els dona suport, però la resta de tasques les fan entre els membres de l'Associació de Veïns, "mirant Pinterest i tutorials, i amb la destresa de cadascú ens anem especialitzant", apunta l'actual presidenta.
Criticats per guanyar "sempre"
Que l'AV Santa Rosa sigui premiada a la rua molletana és el pa de cada dia, i això genera controvèrsia a la ciutat. "Hi ha moltes crítiques perquè molts anys ens emportem el premi, tot i que no ha estat sempre", admet la Teresa Prades. De totes maneres, l'Anna Maria Simón recalca que "si segueix sent la comparsa que està millor estructurada i que té el millor ball, no li poden donar el premi a una altra si aquella és la millor".

Per tot plegat el que voldrien és que hi hagués molta més competència: "Ja m'agradaria que es revitalitzés i es recuperés el que era fa vint anys el carnaval. Abans hi havia més competició i més alegria, i ara n'hi ha 50 de fora i quatre de Mollet", apunta Prades, qui considera que el concurs de comparses "l'han deixat morir".
La presidenta també afegeix que hi podrien participar més comparses si l'Ajuntament ho incentivés, i no només amb premis: "En altres pobles acabes la rua en un lloc tancat, amb menjar, beguda, lavabos i una miqueta de gresca. Només amb això ja donaria molta més vida. Però ens trobem que no hi ha un local i que volen fer la mort del Carnestoltes, a ple fred". En la mateixa línia, Simón lamenta que hi manqui aquest espai on puguin interactuar les colles, que "desapareixen" en acabar la rua i "només s'hi queden les quatre que pensen que tenen opció a premis".
Per acabar, presidenta i expresidenta creuen que a fora reben més reconeixement que no pas a casa. "A Calella, que per a nosaltres és la Champions, el 2019 vam quedar quinzens i el 2020, cinquens, això vol dir que t'estan valorant. I que et truquin per veure si aquest any hi anirem, és també el premi de tota la feina que hem fet i t'omple d'orgull".