Un llarg camí per recórrer en l'esport inclusiu local
Els projectes esportius per a persones amb diversitat funcional són molt reduïts actualment a Mollet
L'equip Specials del CF Mollet UE és un dels principals projectes d'esport per a persones amb diversitat funcional de Mollet, sobretot si parlem d'esports col·lectius. La proliferació d'aquest tipus d'iniciatives continua sent un tema pendent pel teixit esportiu molletà.
La inclusivitat i la integració de les persones amb diversitat funcional és un dels aspectes a tenir en compte per l'esport local en els pròxims anys. Els projectes d'aquest tipus a la ciutat es compten amb els dits d'una mà i entre ells destaca el Club Esportius de Sords, que ha portat en diverses ocasions el Campionat de Catalunya a Mollet. També disposen d'iniciatives d'aquest tipus el Club Atlètic, que té alguns atletes com el paralímpic Martín Parejo, i el CF Mollet UE que presenta l'únic projecte d'esport inclusiu col·lectiu de la ciutat amb el seu equip Specials, creat fa cinc anys i que aglutina diversos jugadors amb discapacitats intel·lectuals i físiques.
Una iniciativa que es consolida
El projecte inclusiu del club de futbol va començar l'any 2018 amb la iniciativa de Jordi Alsina, el coordinador de la secció des dels seus inicis: "Els membres del club tenien ganes d’iniciar-lo. Jo coneixia el món del futbol inclusiu perquè tinc un germà que hi juga, i ho vam tirar endavant", relata Alsina. La iniciativa del CF Mollet UE va ser una de les primeres de la zona, segons explica l'entrenador de l'equip Pedro Gallego: "Al Vallès no hi havia quasi cap projecte d'esport col·lectiu, tots eren d'esports individuals com taekwondo o tenis. Vam començar nosaltres i Montmeló alhora".
"Juguen un futbol més pur, sense tanta tàctica ni complicacions" - Jordi Alsina
Des de llavors, la secció inclusiva, que agrupa jugadors d'edats diverses, ha anat creixent i consolidant-se dins del club, fins a arribar a tenir dos equips alguna temporada. Aquest any compten amb un sol conjunt amb una plantilla bastant extensa: "Actualment, tenim un equip, però ens està venint més gent i potser en podem fer dos en el futur. Continuem treballant per tenir com més jugadors millor", explica el coordinador. Fer créixer un projecte d'aquest tipus, segons Alsina, és difícil perquè és "un món molt tancat, on tot es basa en el boca a boca i en la gent que ja hi està ficada". Per aquest motiu, club, entrenador i jugadors coincideixen en fer una crida a les persones amb diversitat funcional de Mollet i la seva zona perquè s'animin a provar, ja que "descobriran una nova manera de fer esport i ampliaran les seves relacions socials", explica Alsina.
Experiències úniques
L'existència d'un projecte com aquest aporta moltes coses positives tant al club com als jugadors i les seves famílies. Des de l'entitat esportiva, Jordi Alsina destaca que és "un orgull veure'ls jugar" i que el seu futbol és "diferent i més pur", amb menys tàctica i més joc directe.

L'entrenador Pedro Gallego remarca la humanitat del grup i les seves ganes de millorar junts: "A nivell esportiu cadascú té el seu ritme, però tots tenen ganes de competir, millorar i guanyar i també de superar-se a si mateixos". En el seu cas, Gallego destaca que va introduir-se en el món de l'esport inclusiu i en aquest projecte pel seu fill: "El meu fill és un dels jugadors i això em va ajudar a implicar-me i viure aquesta experiència. Quan tens algú proper amb diversitat funcional durant tants anys t'ajuda a créixer i a aprendre".
"El futbol és una eina per passar-ho bé. Creixem com a persones i com a futbolistes" - Pedro Gallego
Per als jugadors, l'experiència també és molt enriquidora. Aitor Padilla, el porter de l'equip, afirma que per a ell el futbol és "hobby i diversió" i que gaudeix poder jugar al camp "sigui en la posició que sigui". En la mateixa línia es mostra Rubén Cabenfuerte, un dels defenses de l'Specials: "Sempre he estat jugant a futbol des de petit i vaig entrar al club quan van iniciar el projecte. Seguiré fins al final, fins que no pugui jugar més". Des de petit també porta jugant Pedro Gallego, un altre dels defenses de l'equip, qui afirma que juga a futbol des dels quatre anys quan va formar un equip a l'escola. Ara afirma estar molt satisfet al CF Mollet UE: "Vam començar el projecte perquè tots volíem jugar a futbol. Ens ajuda a créixer com a persones i com a esportistes. El futbol és una eina per passar-nos-ho bé".
Buscant l'ascens a primera
L'equip competeix actualment a la WeLeague, una competició impulsada per la fundació Fedamar d'Arenys de Mar. Allà, el combinat molletà disputa la Segona Divisió, tot i que ha arribat a jugar a la primera i podria fer-ho l'any que ve, atès que aquesta temporada estan lluitant per l'ascens. L'equip molletà és ara com ara tercer i "té plantilla per competir", afirma l'entrenador. Els jugadors també es mostren entusiasmats per poder aspirar a l'ascens i al campionat: "Podem aconseguir-ho, tenim un gran equip que hi posa ganes", explica el porter Aitor Padilla. El CF Mollet UE té encara tres jornades per davant de la lliga, que acabarà el 12 de març, i es troba a tres punts del líder, el CE Sabadell.

A més, el club molletà també ha suposat un trampolí per a alguns jugadors, que han acabat jugant a les seccions inclusives de clubs com el Barça o l'Espanyol. Un dels exemples més clars és el del porter Guillem Alsina, que va començar al club molletà i ara juga amb el Barça a LaLiga Genuine, la competició nacional més important.
Les dificultats per créixer
Tot i el bon moment del projecte amb un equip extens, aquest no és el punt més alt de la secció inclusiva. El club va arribar a tenir dos equips Specials alhora, un fet que s'intentarà repetir la temporada que ve, tal com explica el coordinador Jordi Alsina: "Ens agradaria poder fer dos perquè juguin en un nivell més adequat i que gaudeixin més. Tampoc tenim pressa, no volem tenir dos equips curts de plantilla i, per això, necessitaríem uns 30 jugadors". Això no és tasca fàcil, ja que tots coincideixen en assenyalar que el món de l'esport inclusiu és molt tancat: "La tasca de difusió és dura perquè hi ha molta feina i a la gent li costa venir a provar", explica Alsina, qui també fa una crida a les famílies amb persones amb diversitat funcional: "No ho han de percebre com una discapacitat, sinó que tenen habilitats diferents i que això li passa a tothom. Al club fem aquesta labor social".
Un altre aspecte a millorar per la secció inclusiva del club és la presència femenina a l'equip. La competició els permet participar amb homes i dones, però l'equip molletà actualment només té jugadors masculins. Sí que compta amb dones a la banqueta, però no sobre el camp.
Un dels punts més importants a tenir en compte en projectes com aquest és el financer, tal com reconeix el coordinador: "És important que s’estabilitzi aquest equip i per aconseguir-ho necessitem finançament". En aquest cas, des del club agraeixen la col·laboració d'Àlex Butjosa, que aquesta temporada es va interessar pel projecte i va portar molts patrocinadors a l'equip inclusiu.
Mollet a la cua en esport inclusiu

Tot i l'existència d'alguns projectes, la implementació de l'esport inclusiu a la ciutat encara és reduïda. "Aquí a Mollet som dels únics. A altres ciutats com Montcada, Parets o Montornès hi ha més clubs i iniciatives", afirma Jordi Alsina.
El Club Atlètic presenta l'altre projecte de la ciutat amb alguns atletes paralímpics entre les seves files. Entre ells destaca l'atleta cec Martín Parejo, amb gran renom al món de l'esport gràcies a dues participacions en els Jocs Paralímpics i diverses medalles mundials i europees.
Martín Parejo, del CA Mollet, porta una carrera de 24 anys a l'atletisme, on destaca la seva participació en els Jocs Paralímpics de Londres 2012 i Rio 2016
Altres clubs esportius de la ciutat afirmen haver intentat la creació d'equips inclusius, però la falta de jugadors, les dificultats per entrar en aquest món o la falta de patrocinadors i suports han minvat les opcions de veure ampliada l'oferta d'esport inclusiu a Mollet.