Les onze cares que opten a l'Alcaldia de Mollet
Mollet a Mà anirà desgranant en els pròxims dies els perfils i algunes curiositats dels onze candidats
Malgrat no regir-se per un sistema presidencialista, els resultats d'unes eleccions municipals poden estar molt determinats per la tria del cap de llista. Els comicis locals són, poder, aquells en què els colors polítics queden més diluïts alhora que els votants escullin la papereta que anirà dins l'urna. És en aquest cas, que el tarannà, la coneixença directa i la proximitat del candidat poden fer decidir un vot, en un sistema en què els indecisos cada cop guanyen més terreny.
El pròxim 28 de maig se celebraran les eleccions municipals, que serviran per triar el pròxim govern a l'Ajuntament de Mollet. Els vots que es recomptin la nit electoral atorgaran –amb un sistema proporcional que en el cas de l'Estat espanyol és la Llei D'Hondt– el nombre de regidors que formaran el plenari municipal, que en el cas de Mollet està format per 25 cadires. Seran aquests 25 regidors i regidores els que votaran, en el ple de constitució del nou Consistori, la persona que ocuparà l'Alcaldia els pròxims quatre anys.
Així doncs, no serà la ciutadania directament qui triarà alcalde o alcaldessa, ja que no ens trobem en un sistema presidencialista, però, malgrat tot, la importància que els partits polítics donen als seus alcaldables, és a dir, els caps de la llista, és innegable. Aquesta visibilitat, a més, en el cas dels comicis locals pren especial relleu tenint en compte la proximitat del candidat als seus votants, moltes vegades veïns, que hi tenen fàcil accés i que coneixen personalment l'alcaldable.
Onze candidats a l'Alcaldia
Enguany a Mollet es presenten onze candidatures que rivalitzaran per l'Alcaldia, de les quals se n'estrenen o reestrenen unes quantes. Les escissions de partits han provocat el naixement de noves llistes a nivell local com és el cas de Junts per Mollet i Junts per Catalunya i la reaparició d'altres com Canviem Mollet, hereva de l'antic cercle de Podem. Per la seva part, EUiA, abans a l'òrbita dels comuns, enguany anirà en coalició amb Ara Mollet ERC i Mollet en Comú Podem abraça el nou cercle morat. També entren nous agents a l'escena electoral molletana com el nou partit constitucionalista Valents i la ultradreta de Vox.
Caps de llista més joves
Una altra de les claus de la cita electoral d'aquest maig és el relleu generacional. La majoria dels caps de llista se situen en la quarantena i la trentena i gairebé tots es presenten per primer cop com a caps de cartell de les seves formacions. La mateixa alcaldessa, Mireia Dionisio, s'haurà d'enfrontar per primer cop a les urnes, després de 18 anys amb Josep Monràs com a líder socialista local. És una incògnita, doncs, la resposta de l'electorat a aquesta novetat després d'un històric dels últims anys en què el PSC va passar dels millors resultats el 2007, a perdre la majoria absoluta i gairebé la qualitat de força més votada, el 2011 i 2015, respectivament, una davallada que va començar a revertir el 2019.
Dones al poder
Una altra característica de les candidatures molletanes és la preeminència de les dones com a caps de llista. De les onze alternatives vuit estan encapçalades pel gènere femení, una proporció que assegura que la ciutat tornarà a tenir una dona al capdavant.
Els propers dies, Mollet a Mà anirà desgranant perfils i curiositats dels 11 candidats.