Proposta d’educació

Author 2

Mai s'havia parlat tant d'educació com en les darreres setmanes per la polèmica que hi ha hagut en el món de l'ensenyament arran de la proposta feta pel conseller d'Educació, Ernest Maragall, de canviar el calendari escolar, de manera que les classes s'iniciarien el 7 de setembre i s'instauraria una setmana de vacances cap a la meitat del segon trimestre escolar. No cal dir que la proposta té els seus aspectes pedagògics a favor, com el de retallar les vacances d'estiu dels escolars, atès que les 11/12 setmanes actuals es consideren excessives, i a la vegada també permet fer una millor distribució dels dies lectius per trimestre.


La proposta que ha topat frontalment amb una part important del professorat pretén, entre altres coses, racionalitzar el segon trimestre en una parada d'una setmana, encara que també potser seria més lògic fer uns dies de descans cada 7 o 8 setmanes. No està demostrat que l'alumnat rendeixi més si les seqüències de períodes de descans són més curtes. Normalment les propostes de canvis a tots nivells i estaments acostumen a tenir veus discrepants, quan no es veu un benefici de manera immediata d'aquí la necessitat d'explicar amb tots els ets i els uts el contingut de la proposta i els arguments pedagògics que han portat a fer-la.


En el canvi del calendari escolar, cal tenir en compte molts factors com els costums del país, els horaris de les jornades laborals, les necessitats de les famílies i l'organització interna dels centres. No és aconsellable obrir les escoles a l'estiu, ja que l'excés de calor augmenta la tensió a les aules. Si es descansa a la meitat del trimestre, es trenca el ritme i després de les aturades costa reprendre el fil de l'estudi a l'estudiant. A la proposta, també cal afegir-hi la dificultat de l'administració, perquè els centres puguin iniciar el curs a temps, en bones condicions i amb tota normalitat. De moment la proposta d'Educació tot just comença; ara cal esperar com acabarà.

Edicions locals