L’obligatorietat d’anar a l’escola fins als 18 anys serà una errada

Author 2

Ha causat certa intranquil·litat en alguns estaments de l'ensenyament, el rumor que el ministre d'educació, Ángel Gabilondo, ha deixat caure sobre el fet que l'ensenyament obligatori podria allargar-se fins als 18 anys ja que es un fet totalment diferent al d'estudiar fins als 18 anys. Com a professor jubilat des del passat 31 d'agost i després de 33 anys de dedicació a l'ensenyament, la major d'ells a l'IES-SEP Mollet i haver viscut un munt de reformes, canvis i més reformes educatives, perquè sembla que cada nou ministre o conseller vol deixar la seva empremta del seu pas pel ministeri o conselleria, crec disposar d'arguments suficients per demostrar que aquest globus sonda del ministre és una errada.

La meva experiència professional em diu que quan es va implantar l'obligatorietat d'anar a l'escola fins als 16 anys, el resultats no van ser massa positius. Els ensenyants saben que els beneficis de la dita obligatorietat es basen en estadístiques que a vegades són un xic artificials. Molts d'aquests informes no són fidel reflexos de la veritat, d'allò que els professors descobreixen en els resultats de les avaluacions, sobretot en les de fi de curs. El professorat coneix casos d'alumnes que passen cursos sencers sense fer res o ben poca cosa a dins de l'aula i, alhora cada vegada tenen més clientela els PQPIs, que són tal com ara s'anomenen els nous cursos d'aprenentatge d'un ofici dedicats a l'alumnat que no ha superat l'ESO.

A vegades la mateixa obligatorietat a fer les coses és la causa principal de la conflictivitat de l'alumnat. Només cal fer una simple reflexió. Quin tipus de reacció té l'esser humà quan l'obliguen ha estar sis hores diàries tancat en un lloc en el qual no entén pràcticament res del que li expliquen i del qual no li interessa res ni mica? I a més, sense alternatives de cap tipus, perquè assistir a classe serà obligatori. L'experiència em diu que l'obligatorietat hauria de ser que els joves poguessin treballar si no volen estudiar. No vull imaginar el panorama que se'ns presenta, si s'obliga assistir a l'escola als alumnes de 17 i 18 anys que no volen anar-hi. Hi haurà problemes!

 

Edicions locals