S’ha dissipat l’ombra sobre l’Estatut

Author 2

Ja ha desaparegut l'ombra que des de fa 4 anys planejava sobre l'Estatut, 4 anys, ni més ni menys! I durant aquest temps massa són les barbaritats que s'han sentit sobre Catalunya i els catalans, que no reproduiré per no ferir sensibilitats. Ja fa més d'una setmana que tenim la sentència que resol el recurs que va interposar el Partit Popular contra 136 articles de l'Estatut. I ni com es vaticinava Espanya s'ha trencat, ni podem afirmar que l'Estatut és inconstitucional, ans al contrari, declara només 1 dels seus articles inconstitucional i canvia paraules de 14, així que totes les lleis i polítiques fetes des de la seva aprovació són plenament legals.


Sota el meu parer la legitimitat jurídica i moral d'aquest Tribunal és qüestionable, ho dic perquè està ple d'irregularitats, perquè portem esperant sentència 4 anys, perquè dels 12 membres del Tribunal hi ha 4 membres pendents de renovació des de 2007 i té 2 places vacants (1 recusat i 1 difunt). I, tot i que la sentència és positiva, aquestes irregularitats, per a mi, posen en dubte el prestigi d'aquest Tribunal Constitucional.


La sentència, com a persones democràtiques que som, s'ha de respectar, tot i que, evidentment, no la comparteixo plenament, i no renuncio a que mitjançant pactes polítics puguem desenvolupar-lo plenament en un futur. Però si entrem en el que coneixem de la sentència, podem dir que és positiva per Catalunya, primer perquè posa fi d'una vegada per totes a les discussions sobre la legitimitat de l'Estatut i el que és més important, perquè dóna la raó a totes aquelles persones que sempre hem defensat la constitucionalitat de l'Estatut, perquè permet continuar desplegant-lo, millorant la vida dels catalans i les catalanes, modernitzant el model autonòmic, apropant les institucions als ciutadans i ciutadanes, perquè contempla més inversions per a continuar creixent, un nou model de finançament... perquè l'Estatut és una norma jurídica que regula la convivència i l'autogovern i és l'element que ens permetrà avançar cap a una Espanya més plural, més federal i més respectuosa.

 

Edicions locals