Raó d'estat contra drets humans, qui guanya?

Oriol Fort

Ara fa cinquanta anys, el 14 de desembre de 1960, l’Assemblea General de l’ONU aprovà la “Declaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials”,  mitjançant la qual esperona als països colonitzadors a establir els procediments per a que els països colonitzats assoleixin la independència.

Durant la dècada dels 60, la majoria de països de l’Àfrica aconsegueix la seva llibertat. No ho fa el Sàhara occidental, colònia espanyola. Tot el contrari; endarrerit una vegada i altra el procés vers la independència, el 14 de novembre de 1975 —sis dies abans de la mort de Franco—  l’Estat espanyol es desentén de la seva colònia i en traspassa —contravenint les normes de l’ONU— les “responsabilitats” al Marroc i a Mauritània, països veïns del Sàhara occidental. Mauritània, veient la foscor de la situació, cedeix les seves “responsabilitats” al Marroc que esdevé, així, l’únic administrador —il•legal— d’aquelles terres magribines. A bodes em convides!

Expulsió per la força de les armes de milers de sahrauís que no accepten la dependència marroquina —quasi dos-cents mil viuen exiliats  en mig del desert algerià, a Tindouf—; invasió de marroquins per tal de marroquinitzar el Sàhara; espoliació de les riqueses minerals, energètiques, turístiques i pesqueres del país sahrauí, per part del Marroc; repressió de qualsevol intent de lluita per la independència; endarreriment indefinit del referèndum d’autodeterminació acordar per l’ONU...  Fa ben poques setmanes hem vist com el Marroc ha assaltat brutalment un campament reivindicatiu prop la capital del Sàhara, El Aaioun.

I Espanya, la potencia colonitzadora que va ser incapaç de fer complir les normes de descolonització de l’ONU que hi diu? Paraules que s’emporta el vent! No podem fer enfadar el veí Marroc; raons d’estat (comerç, inversions, immigració, terrorisme, etc.) ho aconsellen.

Una vegada més la raó d’estat passa per sobre (trepitja) els drets humans. Que trist!

Edicions locals