Un nou panorama polític a Espanya i Catalunya

Josep Torrecillas

No hi hagut sorpreses, les previsions electorals s’han confirmat. El PP ha tret la majoria absoluta malgrat solament han guanyat quatre-cents mil vots més a tot l’Estat, i un  PSOE que s’ha enfonsat fruit de que la ciutadania els ha càstig per la forma de com han gestionat la crisi. El PSOE ha desmobilitzat a amplis sectors de l’esquerra per les seves polítiques econòmiques que la portat a perdre més de 4 milions de vots.

Entrem doncs, en un nou cicle polític governat per la dreta del PP amb una majoria suficient per no dependre de ningú. A Catalunya CIU ha tret uns resultats millors del que preveien les enquestes, diran que els seus resultats són un aval per seguir desenvolupant  les polítiques de retallades que venen fent. Al meu parer els resultats de CIU no s’ha d’entendre com un xec en blanc a la seva política d’aprimar l’estat de benestar, sinó en clau catalanista on s’han refugiat molts vots davant l’amenaça d’una nova recentralització de l’Estat i de nous atacs a l’autogovern desprès de la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l’Estatut.

És evident que aquesta és un preocupació important de molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya i cal estar atents a aquestes amenaces, però també la sortida de la crisi. I aquí el PP i CIU coincideixen, si el PSOE a fet una política subordinada al sistema financer, el PP amb el vist i plau de CIU aprofundirà encara més en aquestes polítiques i això suposarà més retallades socials i drets dels treballadores i treballadores.   

En aquest sentit, la Coalició ICV-EUiA continuarà estan en primera línia, en les institucions i en el carrer contra aquestes polítiques que perjudiquen a amplis sectors de la nostra societat, mentre els rics engrandeixen encara més la seva cartera. Per això  som l’única esquerra que crescut de veritat en aquestes eleccions,  ja que hem estat els únics que hem tingut un discurs clar, contrari a les polítiques que han fet recaure el pes de la crisi en els de sempre.

A nivell local si bé els socialistes han guanyat les eleccions a la nostra ciutat, cal dir que han perdut un 20,35%  respecte al 2008, en concret uns 5.789 vots, mentre ICV-EUIA ha pujat 1.248 vots, un 5,10% més. Els socialistes locals amb la que està caient, amb les polítiques que CIU fa al govern de la Generalitat de Catalunya i les que farà el PP a Madrid, faria bé mirar a la seva esquerra i no a la dreta com s’està remorejant aquests dies d’un possible pacte de govern a l’ajuntament amb CIU. Avui més que mai es necessita polítiques d’esquerres clares, perquè sí hi ha alternatives socials i econòmiques al model hegemònic actual.                

Edicions locals