Reflexió de la política local 2011 i objectius pel 2012

Author 3

Ara que tot just encetem el nou any polític toca fer una reflexió del que ha estat l’any que hem deixat enrere. 2011 ha estat l’any en que els ciutadans de Mollet van decidir a les urnes arravatar-li al PSC la seva majoria absoluta al consistori local, fet que ha generat un govern seu en minoria amb el suport encobert de CiU.

Val a dir que des d’ICV-EUiA esperàvem que davant el govern conservador de CiU a la Generalitat i la perspectiva d’una previsible victòria del PP a l’estat espanyol (confirmada posteriorment a les urnes), el PSC apostés per una col•laboració entre les forces progressistes i d’esquerres per tal d’oposar-se a les polítiques de retallades socials, convertint l’ajuntament en un mur de contenció en la defensa de l’estat del benestar. Però no va ser així, tot el contrari, el PSC va començar de la pitjor manera la legislatura, amb la intenció d’apujar-se el sou un 35%, buscant el suport de la resta de grups municipals a canvi d’un sou per a cada portaveu. L’equip de govern municipal del PSC no ha canviat i segueix amb la mateixa prepotència i amb mes recursos per a càrrecs de confiança

ICV-EUiA va ser l’únic grup municipal que es va oposar a aquesta mesura que no era ni equitativa ni oportuna en aquests temps de crisi econòmica. Hem estat també els únics en presentar propostes i mocions d’oposició a la política de retallades en sanitat, educació i serveis socials. La nostra activat política durant aquest 2011 s’ha centrat en les nostres dues grans prioritats: crear ocupació i donar cobertura a les persones amb dificultats socials i econòmiques. El PSC però, sembla tenir altres prioritats, tal i com demostra que segueix recolzant-se en la dreta de CiU per aprovar les ordenances fiscals i els pressupostos municipals, entre d’altres.

De cara al aquest any 2012, mantindrem les dues nostres prioritats esmentades tot tractant d’assolir un gran acord polític i social en la lluita contra crisi i impulsant mesures com elaborar un pla d’austeritat en la despesa institucional i de personal polític sense retalls socials i d’ocupació. Així mateix, demanarem que la pujada del 13% de l’IBI es dediqui fonamentalment a programes socials i a bonificar a les famílies que es trobin en situacions econòmiques més precàries.

Un altre eix principal de la nostra actuació per aquest any serà la defensa de l’autonomia política i econòmica dels ajuntaments amb més recursos per fer front a les demandes socials en una nova llei de finançament dels ens locals, així com la reclamació dels deutes que te la Generalitat amb l’ajuntament de Mollet (6,8 milions d’euros segons l’equip de govern municipal), apostant per l’ús de la via judicial en cas de seguir amb l’incompliment. També exigirem a la Generalitat que faci front a les seves responsabilitats de complir amb Mollet en els diferents projectes compromesos, com la Residencia de discapacitats, els nous jutjats, els pisos dels Pinatons, el IV Institut a la Vinyota i més recursos per al Nou Hospital de Mollet.

Per últim, defensarem la participació i la transparència com a elements clau en la relació de l’ajuntament amb la ciutadania, la qual demana tenir més presència en la presa de decisions a través de mecanismes com les consultes populars, les audiències públiques i els consells de barri, tot assegurant una autèntica participació ciutadana en l’elaboració dels pressupostos municipals. Com podeu veure, tenim al davant molta feina a fer, sobretot en un context polític, econòmic i social tan complicat com l’actual, per tot això toca anar per feina des d’ara mateix.


Antonio López.

Regidor d’ICV-EUiA  Mollet i Coordinador Local d’EUiA Mollet

Edicions locals