De nou, menys diners, més imaginació

Oriol Fort

El juny de 2010 vaig publicar un article, amb un títol similar, manifestant la meva preocupació per les conseqüències de la crisi sobre la solidaritat i la cooperació internacional, l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD).

Els pitjors presagis s’han acomplert. Un exemple: l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha reduït el darrer any aproximadament el 50% el seu pressupost. Com bé us podeu imaginar, altres institucions públiques inclosos els ajuntaments —tradicionals capdavanters de la solidaritat— també han fet minvar dràsticament les seves aportacions sigui directes sigui través de les ONG. Imagineu-vos què passarà amb l’AOD de l’Estat!

Una gran quantitat de projectes necessaris, imprescindibles per a pobles i països del Sud es suspendran, i la minsa millora de la qualitat de vida que podien comportar per a algunes persones no arribarà a ser ni això: una minsa millora. I els enormes esforços de milers de cooperants i de centenars d’ONG se’n aniran en orris.

De nou: si no hi ha diners, hi ha d’haver imaginació: una lluita sense treva contra l’explotació l’abandó i la discriminació socials de criatures, dones i gent gran, arreu del món; per la distribució incondicional dels medicaments; contra el permanent espoli de les riqueses naturals del Sud; contra els enfrontaments tribals, racials, culturals i religiosos fomentats per les grans potències; contra els bloquejos al països que volen ser lliures; per la llibertat dels pobles oprimits; contra les manipulacions dels desitjos de llibertat dels pobles àrabs... Tot això també és solidaritat. Tot això no costa diners, costa valentia!

Escric aquest article dos dies abans de la Vaga General. Algú se’n recordarà de Sud? Alguns, amb Mario Benedetti, si que ho farem

...
pero aquí abajo abajo
cerca de las raíces
es donde la memoria
ningún recuerdo omite
y hay quienes se desmueren
y hay quienes se desviven
y así entre todos logran
lo que era un imposible
que todo el mundo sepa
que el Sur también existe


Edicions locals