I Jornada sexualitat i diversitat funcional, una sexualitat diferent?

Author 3

La sexualitat en persones amb diversitat funcional no s’ha considerat fins ara, perquè hi havia la sensació general que aquestes persones eren assexuades.

Si ens endinsem en el tema de la sexualitat en persones amb diversitat funcional intele•lectual, encara és una qüestió més difícil de tractar ja que hi ha una tendència general a  negar la possibilitat d’unes relacions afectivo-sexuals d’aquestes persones.

Des de l’Associació de Discapacitats Físics i Sensorials de Mollet i Comarca Adimo vam organitzar el passat dimarts dia 5 de juny al Lledoner de Mollet unes jornades precisament per intentar començar a trencar barreres, per trencar mites, per canviar la mentalitat de la societat. Unes jornades trencadores, perquè mai abans s’havia parlat de sexualitat en el món del discapacitat d’una manera tan oberta i desacomplexada.

La família és la peça clau en l’educació afectiva i sexual, el seu paper és molt important , però... què passa  quan els pares d’un nen o nena  amb diversitat funcional fan com si ignoressin la sexualitat, no per negar-la, sinó el que  desitgen  és eliminar-ne l’angoixa, l’angoixa que els hi
suposa enfrontar-se a aquest nou món del seu fill o filla? Pensem que una sexualitat mal gestionada en la infància i en l’adolescència pot comportar en un futur una persona adulta amb traumes i amb conseqüències i actituds molt negatives per a la persona i per a la resta de persones.

Per altra banda, les persones amb diversitat funcional demanem cada vegada més autonomia i sol•licitem la figura de l’assistent personal per a la realització de les tasques de la vida diària que no podem fer per nosaltres mateixos. Però on posem el límit d’aquestes tasques? En aquestes jornades vam donar a conèixer la figura de l’Assistent Sexual, com a complement a l’Assistent Personal. Les persones amb diversitat funcional severa tenen moltes dificultats per arribar a assolir la plena llibertat sexual, ja que la societat hi posa trabes. Per a moltes persones amb dificultats, siguin físiques o mentals, la única sortida pot ser  l’assistent o l’assistenta sexual.
 
I què passa amb les persones que tenen un accident de trànsit? Com queda la seva vida sexual? Hi ha un abans i un després? Les experiències personals de la gent que va participar en les jornades ens diuen que malgrat les dificultats, la vida continua, i la sexualitat també, adaptada a les noves necessitats i possibilitats.

El que va ser més novetat en aquestes jornades és que vam parlar de les altres formes de viure la sexualitat, com poden ser les joguines sexuals adaptades per a persones amb diversistat funcional i el tantra, com a noves possibilitats de viure la sexualitat de forma plena i saludable.
Esperem que aquestes jornades serveixin de precedent i com va dir la Regidora de Serveis Socials, l’Anna Diaz, hi haurà a Mollet del Vallès un abans i un després d’aquestes jornades.  Així sigui, ja que la sexualitat és un dret universal, i cap persona n’ha d’estar exclosa  per més dificultats que tingui. Som conscients que moltes persones poden pensar que tot això de la sexualitat, i mes en el món de la   diversitat funcional, és de ben segur prescindible. Però després de veure l’acollida per part de la gent us puc garantir que, encara que sigui un tema tabú, jornades com aquestes han d’ajudar sense dubte, a que la sexualitat de les persones amb diversitat funcional estigui en boca de tots i que se’n parli de manera més desacomplexada.




Jaume Girbau
PRESIDENT ADIMO

Edicions locals