El meu gos fa una festa quan arribo a casa

Ferran Melchor

A molts propietaris els hi encanta que el seu gos els saludi quan arriben a casa, i quant més efusivament, millor. Sempre és més maco això que no que segueixin estirats al seu coixí o com a molt aixequin el cap per veure qui ha arribat, no ens agrada que ens ignorin.

Imaginem que és el nostre fill qui quan arribem a casa ve corrents cap a nosaltres, ens salta a sobre, se’ns menja a petons i ens crida el molt que ens estima. Pensaríem que no hi toca gaire.

Doncs ni en els nens ni ens els gossos és gaire normal aquesta situació. Hi ha cops que aquesta és la única “anomalia” que manifesta el nostre gos,però molts altres cops va acompanyat de destrosses a la casa, en el mobiliari o fer-se les seves necessitats durant la nostra absència. Quan és així els amos ja es mostren més preocupats i intenten posar-hi solució. Però ja sigui que únicament ens saluda de forma efusiva o va acompanyat dels desperfectes, ens trobem ens els dos casos davant gossos amb algun tipus d’ansietat.

Tornem al símil humà. Imaginem que el nostre nen o nena marxa de casa sense dir res i no sabem on va. Passa una hora, dues, tres... set, vuit... Nosaltres no podem sortir de casa i ens anem posant nerviosos i més nerviosos, amb una gran ansietat, un gran neguit. Quan torna a casa ens el mengem a petons ja que ha tornat sa i no li ha passat res. Trigarem uns minuts en tornar a la calma ja que ho hem passat malament durant moltes hores. Això és similar al que li passa al nostre gos. Clar que ens saluda perquè ens “estima”, però també perquè ha estat patint molt durant la nostra absència, ja que es creu responsable de nosaltres i ha de cuidar la nostra integritat.

Aquesta manifestació es pot donar amb absències llargues, marxem a treballar i passem fora hores, o molt més curtes, sortim a llençar les escombraries. Totes dues s’han de tractar.

Llavors, és pot dir que el gos equilibrat és aquell que quan arribem a casa no ens saluda, o únicament surt a la porta per curiositat. No té el deure de protegir-nos mentre estem fora i per això està ben tranquil. I no per això el gos que es queda al seu coixí “estima” menys als seus amos que el gos que els salta a sobre amb gran excitació.

Edicions locals