El menjar

Ferran Melchor

El menjar té una gran importància en la manada i és un dels elements de control més importants de tot líder. En les manades salvatges el líder s’encarrega d’aconseguir menjar per ell, ja que ha de poder cuidar dels seus súbdits i si en sobra, el repartirà.

El món animal funciona de forma diferents que l’humà. Una mare humana deixarà de menjar si no té prou menjar per tota la família, però sempre intentarà alimentar als seus fills. Si aquesta mare mor, quin futur li espera a quests fills? Com s’alimentaran? Al món animal una mare pot deixar morir algun dels seus cadells si no hi ha menjar per tots i en pot salvar algun, però ella mai deixarà d’alimentar-se, és més important la seva supervivència que la dels seus cadells.  
Suposem que un líder caça una peça petita, un conill, està clar que no hi haurà per repartir, se’l podria menjar allà on l’ha caçat sense ser vist, però anirà a la manada per tal que vegin com menja. El missatge a la manada és clar, jo sóc el líder, jo he de menjar perquè he de cuidar de tots vosaltres. Els nostres gossos molts cops actuen de forma similar. De vegades ens porten una galeta, ens l’ensenyen i se la mengen, és el mateix missatge. Altres vegades no mengen del seu plat si nosaltres no estem davant per veure com menja i si marxem ens anirà a buscar per seguir menjant.

És important que el nostre gos sempre mengi després que nosaltres tal i com fan les manades salvatges, l’ordre en que es menja és per jerarquia, de dalt a  baix. També és important que tinguem total control sobre el menjar. El gos no pot tenir tot el dia el menjar a la seva disposició, ja que d’aquesta manera es reafirma la seva posició de líder, pot obtenir menjar sempre que ell vol . Ens podem trobar amb gossos que es posin histèrics i que ens puguin arribar a mossegar mentre preparem el seu plat, ja que no entenen perquè algú per sota d’ells té accés abans al menjar.

Tots aquests són gossos que ocupen una posició social que no els hi pertoca i s’han de col•locar al seu lloc.Ferran Melchor
Ensinistrador i educador caní
[email protected]

Edicions locals