Independència, quedar-nos com estem o tercera via

Patricia del Pozo

En les darreres setmanes s’ha parlat, pràcticament, només sobre la independència; ja no parlem de retallades, ni de les massificacions de les aules, ni de que no hi hagin professors suficients, ni de la xifra de l’atur (que continua pujant), ni de la pujada de l’IVA, ni de què passarà amb les pensions, etc.

Ara mateix ens diuen que hem arribat a un punt que només hi ha dos vies: o bé Independència o bé quedar-nos igual. Doncs jo crec que n’hi ha una tercera que és avançar cap a un Estat Federal; aquest nom tan estrany és simplement semblar-nos més a l’organització dels països més avançats (Alemanya, EEUU...). Cada territori, Catalunya, Andalusia... és diferent i té particularitats pròpies, doncs l’Estat Federal busca que cada territori pugui decidir que fer, legislar-se, decidir a on invertir els seus diners, fer polítiques des de i pel territori i tot això sense una ruptura unilateral amb Espanya; és l’evolució natural de l’actual Estat de les Autonomies i crec que és en aquesta direcció cap a on hauríem d’anar.

Però com l’actualitat mana, parlem d’independència, però quan dic parlem, vull dir parlem, perquè jo, crec que cal fer un referèndum, tot i què abans de decidir-me, vull saber, per exemple, quin país tindrem desprès, com s’organitzarà... Quins recursos tindrà i com serà l’educació? hi hauran beques? La sanitat serà pública com fins ara o privada com als Estats Units? Quin Estat del Benestar tindrem? Es continuarà pagant el subsidi d’atur? I les pensions? Quina serà l’edat de jubilació?... per a mi això, i moltes coses més, són bàsiques abans de plantejar-me la possibilitat de demanar la independència, perquè no oblidem que des de que CiU governa s’ha retallat en tot; es parla de la privatització la sanitat i l’educació; s’ha pujat la matrícula de les universitats fins a un preu difícilment pagable per a moltes persones i respecte a l’atur tampoc no s’ha aconseguit gaire... imagino que si ja s’han plantejat la possibilitat de demanar la independència, és perquè ja tenen clar quin país tindrem, oi? Seria una mica inconscient demanar la independència i desprès posar-nos a pensar què farem... perquè siguem sincers, podem trigar molts anys en posar-nos tots d’acord, i el nostre país no es pot paralitzar fins llavors. I si seguirem funcionant igual que ara, estarem tots d’acord, que no val la pena iniciar el difícil procés de la independència. Així que, de moment, em ratifico en la defensa de la tercera via.

Edicions locals