Reptes de la nova etapa de Catalunya

Josep Torrecillas

Passarà a l’historia en què un President no acaba el seu mandat per convocar unes noves eleccions autonòmiques pensant que les urnes li donarien la majoria absoluta per governar amb tranquil•litat i seguir aplicant les polítiques d’austeritat i de retallades com a fet en aquests dos anys de Govern de CIU.

L’electorat ha castigat l’oportunisme de convocar unes eleccions en clau plebiscitària amagant el fracàs econòmic del Govern i intentant monopolitzar la manifestació de l’11-S i la reivindicació del dret a decidir. CIU no solament no a obtingut la majoria absoluta sinó que ha perdut 12 diputats/des i ha passat de tenir un 38,2% dels vots al 30,6%. Però més enllà d‘això, cal valorar de forma positiva l’increment de la participació que ha estat del 69,5%, 10,8 punts més alta que el 2010, fins i tot aquesta participació és superior a la de les cinc eleccions generals. Aquesta participació ha estat degut al moment en què vivim i la necessitat de decidir el futur del nostre país.

Els resultats de les eleccions del 25-N reflecteixen la Catalunya real amb tota la seva complexitat. Van anar a votar electorat que no participa normalment en unes eleccions al Parlament. El nou Parlament que surt de les urnes està més a l’esquerra per la pujada d’ERC, ICV-EUiA i la CUP i més polaritzat pel que fa al debat nacional. Malgrat això el conjunt d’escons a favor del dret a decidir s’ha incrementat lleugerament.

Els resultats a l’alça d’ICV-EUiA s’entenen sobre la base que la gent ens ha identificat com la força que defensa els drets socials de la ciutadania i contraria a les polítiques d’austeritat tant al carrer com al Parlament. Ha estat la força que ha confrontat amb CIU en l’eix esquerra-dreta.  Mollet del Vallès no ha sigut una excepció d’aquesta realitat nacional, és a dir, s’ha donat una amplia participació de la ciutadania molletana, 11,42 punt més que el 2010, una pèrdua important de CIU de més d’un 11%. Augment important de C’S quasi un 6%, ICV-EUiA un 4,38%, ERC un 4,36%. El PP ha tingut un augment molt lleu un 0,47% i la pèrdua del PSC d’un 3,18%. Cal dir, que d’aquestes eleccions en surt una força de govern més afeblida i amb major dificultat de formar majories de Govern. Tampoc hi ha possibilitats d’una majoria alternativa.  

Edicions locals