Cap família sense llar

Patricia del Pozo

La passada setmana d’Europa ens va venir una molt bona notícia que, a més, dóna una mica d’esperança a moltes famílies que estan en la difícil situació de poder perdre casa seva.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència en la que, entre d’altres coses, diu que els jutges podran paralitzar els desnonaments si tenen indicis que existeixen clàusules abusives al contracte hipotecari. I dóna pistes sobre què podrien ser clàusules abusives que, per cert, algunes són clàusules que apareixen, si no a totes, a la gran majoria d’hipoteques, com els interessos de demora abusius.

Cal reformar la llei hipotecària en vigor, què és de l’any 1946! i no només perquè ho ha dit Europa, que també. Cal buscar consensos, però sobretot cal buscar justícia social. Cal posar-se mans a l’obra ja, perquè ja anem tard i cada dia que passa hi ha més famílies afectades. No em puc ni imaginar quin deu ser el patiment, l’angoixa, la desesperació... que deu sentir una persona, una família que sap que perdrà casa seva i que no té a on marxar, que surten, com s’acostuma a dir, amb una mà davant i una altra darrera i a sobre, tot i que l’han fet fora de casa continua tenint un deute amb el banc que li dificultarà, i molt, refer la seva vida.

Això és insostenible, cal buscar solucions per a les primeres residències: dació en pagament, programa de suport jurídic a les persones en risc, cobertures socials, permetre romandre a l’habitatge hipotecat en règim de lloguer, reallotjament... i també cercar mesures per evitar que en un futur pugui tornar a succeir el mateix com per exemple impedir el sobreendeutament.
Els països els formem persones que el que volem és poder realitzar la nostra vida de la millor manera possible, per això és imprescindible poder viure sota un sostre. Fins ara les persones desnonades o en camí de ser-ho patien una lluita de “David contra Goliat” amb els bancs, aquesta sentència és un primer pas, i, Aziz, qui ha portat el seu cas al Tribunal de Justícia Europeu, ens ha demostrat a tots que lluitant pel que es creu es poden aconseguir coses importants.

Edicions locals