'Que viene el Coco'
Patricia del Pozo
Des de fa un temps a les converses d’ascensor es parla de la prima de risc o del deute més que del temps. Paraules que gràcies (o per desgràcia) als mitjans de comunicació s’han tornat molt quotidianes, i tot i no saber ben bé que signifiquen, cada cop que les escoltem ens fa un ai al cor que ens fa posar malalts. La mateixa por que ens produïa de nens la mítica frase “que viene el Coco” ara d’adults ens la provoca les declaracions de Merkel o qualsevol de les anteriors paraules als telenotícies.
Però a mi em crida molt l’atenció els missatges sobre el deute, les notícies diuen que si els Ajuntaments, les comunitats... deuen molt, que cal austeritat, més retallades... sembla que deute sigui sinònim d’Infern, però no ho és pas, i per matisar-lo explicaré una història.
La Marta es compra un cotxe per poder anar a la feina, per fer-ho paga una part en metàl•lic i la resta la pagarà a terminis, amb aquesta compra s’està endeutant durant dos anys, però val a dir que si ho pot pagar, és un deute assumible. Aquesta fórmula funciona i si no fos d’aquesta manera moltes persones no podrien comprar certes coses, el problema seria que si Marta guanya 1000 € al mes es comprès un Ferrari.
I tornant als estats, TOTS tenen deute públic, tots sense cap excepció, perquè necessiten finançament per pagar els serveis públics (Sanitat, educació, ajuts, beques...) L’endeutament per se, no és dolent, perquè un Estat sense deute, seria un estat sense serveis públics (ni metges, ni professors...) i com l’estat té ingressos, paga els deutes amb aquests.
I quan es vol reduir el deute, com es el cas actual, la millor manera és augmentant el PIB, és a dir, creixent. NO amb austeritat ni retallant per totes bandes com ens diuen. Què fa la gent que té hipoteca quan té estalvis? l’amortitza per reduir-se el deute. Doncs les Administracions igual, si guanyen més (si creixen) es baixarà el deute, això és tan clar com que 2 + 2 són 4. Així que cal invertir en polítiques de creixement i llavors, baixarem el deute. Si només fem austeritat, no tindrem serveis públics, perquè austeritat vol dir: tancament d’hospitals, d’urgències, d’escoles, eliminació de beques, ajuts... i quin país tindrem si només s’aplica l’austeritat? de ben segur que tindríem un amb el que no hi hauria cap esperança de futur. Per tant cal construir les bases per un país amb futur i això no ho aconseguirem amb austeritat.