Posicionament de la coalició ICV-EUiA de Mollet entorn el conflicte entre l'Ajuntament i la Comunitat Islàmica Al-Huda

Author 4

Per a ICV-EUiA el conflicte en torn a la ubicació de la nova mesquita de la comunitat Al-Huda és tan sensible i delicat que fins al moment ens havíem abstingut de fer declaracions públiques al respecte. Hem estat amatents al costat del govern municipal, al qui pertoca la delicada gestió del problema, demanant informació i, aportant, quant hem tingut oportunitat, les nostres propostes sobre el tema.

Igualment, per tal de tenir informació directa i poder ajudar en la recerca d’alternatives, ens hem reunit amb els actors principals involucrats en el conflicte, comunitat islàmica i veïns de l’Estació de França, i hem volgut reunir-nos amb el govern municipal, que malauradament, encara no ens ha donat la possibilitat de fer-ho.

Ara, quant passat el temps, el conflicte sembla empitjorar volem fer públics alguns principis i propostes.
 
ICV-EUiA creiem en el principi de drets i deures per a tothom. Volem una ciutat de ciutadans, tots, que comparteixen l'espai públic, que participen activament de la creació de benestar i comparteixen solidàriament aquests recursos. Creiem que aquest principi elemental de convivència és compartit per tots els grups polítics democràtics de la ciutat. En aquest camí ens trobarem plegats de la mateixa manera que si algun grup opta, per interessos electorals o altres, en dividir els ciutadans entre "veins" i "no veins" o "molletans" i "no molletans" ens trobarà enfront oposant-nos a idees que,  a més de enverinar la convivència, empitjoren els problemes que ja tenim.
 
ICV-EUiA creiem en el respecte a la llei i a les normatives que garanteixen aquesta convivència de les que ens hem dotat democràticament. Creiem que en aquest cas, com en qualsevol altre, s’ha d’aplicar la legalitat amb transparència i claredat. L’exercici d’autoritat s’ha de fonamentar i ha d’estar basat en la legalitat.

Amb tot, les lleis no són sagrades, evolucionen amb la societat i han de ser fonamentades i permanentment revisades per tal de millorar-les i posar-les al servei del bé comú. A l'àmbit local, és tasca del govern municipal informar amb total transparència de la aplicació de la llei i de les normatives municipals, així com fonamentar degudament i donar les possibilitats de que els ciutadans puguin no estar d’acord i recórrer a altres instàncies si així ho consideren, perquè aquest també és un dret de la nostra legalitat.
 
ICV-EUiA som crítics amb molts aspectes de totes les religions. Aspirem a una societat laica, científica i racionalista. Per aquesta mateixa aspiració, defensem el dret de tothom a viure la seva espiritualitat en llibertat, de la mateixa manera que exigim a les religions que no envaeixin espais que pertoquen al debat polític i a l'àmbit públic.

Barrejar religió i política és una idea nefasta. L'últim que necessita Mollet és convertir-se en la capital catalana del conflicte religiós. Aquest no és i no pot ser un conflicte religiós. S'equivoquen els partits que fan servir aquest argument i s'equivoquen els líders religiosos que fan servir la fe dels seus fidels per obtenir objectius polítics.

ICV-EUiA creiem en la participació ciutadana i, si s'escau, en la protesta, sobren àmbits per exercir-la, però quan les religions fan política fan trampes al joc democràtic.
 
Per a ICV-EUiA el Govern Municipal ha de liderar, cercant consensos amb tota la ciutadania i els seus representants, la sortida a aquest conflicte. Ha de jugar un paper mediador i cercar solucions imaginatives per tal de poder trobar punts d'acord que garanteixin la convivència i una raonable satisfacció de les aspiracions de tots els molletans a un costat i l'altre del conflicte. Com a mediador no pot situar-se només al costat d'una part. Per a ICV-EUiA, el diàleg és la principal eina per arribar a aquest punt de trobada. El temps demostra que la inacció tampoc és una bona estratègia.
 
I, com a darrera qüestió, per a ICV-EUiA el conflicte demostra que hi ha serioses mancances en el procés d'integració dels fenòmens migratoris dels últims anys. Catalunya i Mollet sempre han estat una terra d'acollida, però alguna cosa no estem fent del tot bé quan sorgeixen conflictes com aquest.

L'Ajuntament ha de jugar un paper primordial en incentivar les vies d'integració, cohesió social, convivència i participació dels nouvinguts, garantint el coneixement i el respecte d'aquests cap a la societat que els acull, tot estimulant el seu sentiment de pertinença a la societat molletana.
És aquest un repte en el que no podem fallar, precisament per fer possible una ciutat de drets i deures per tothom.

Edicions locals