Una societat democràticament avançada no ha de tenir mai por de que la gent voti

Author 4

Els que ens sentim convergents creixérem  políticament fent costat a les tesis del President Pujol, quan ens deia que per damunt de tot havíem de preservar la convivència de les diferents sensibilitats dels que vivíem i treballàvem a Catalunya.

Eren temps de pactes, de construcció de l’Estat de les autonomies, temps en els que teníem encara esperances d’aconseguir un bon encaix de Catalunya dins d’un Estat que sabés entendre i respectar el fet diferencial de la nostra nació.

Hem de reconèixer, però, que tot aquell plantejament, amb el pas dels anys, s’ha esgotat i sigui per accions o per omissions dels uns o dels altres, hem arribat a la segona dècada del segle XXI amb una societat catalana que, en gran part, ha dit prou a mantenir un “status quo” que imposa un finançament clarament insuficient i que no reconeix adequadament ni la nostra llengua ni la nostra cultura.

Tenint en compte tot això, negar l’evidència emparant-se en les lleis no és una bona solució. La Constitució ja sabem què diu, però en democràcia el bé més preuat, per damunt fins i tot de les lleis, és respectar la voluntat del poble. Milers i milers de ciutadans van sortir al carrer per demanar primer el dret a decidir i després la independència. Totes les enquestes que en el darrer temps s’han fet a Catalunya, han demostrat que una folgada majoria demana poder votar per decidir el seu futur polític i, per tant, no hi ha cap altra sortida acceptable que deixar que la gent pugui expressar lliurement la seva opinió.

Alguns entenen que aquesta situació posa a prova aquella convivència a la que el President Pujol sovint apel·lava. També és normal que hi hagi persones a les que els hi costi d’assimilar, però prohibir la consulta que el President Mas va anunciar al desembre, encara agreujaria més les diferències entre Catalunya i l’Estat espanyol.

Per tot plegat, diem SÍ a la democràcia, SÍ al dret a decidir, NO a la intolerància i NO a la política de la por.
CiU Mollet

Edicions locals