Ni un pas enrere pel dret a l’avortament

Author 4

Ni un pas enrere en tot allò conquerit fa anys, en allò que és un dret, i en allò que no ens han d’imposar.

La  “Llei Gallardón” de reforma de la llei de l’avortament és una llei purament ideològica, que ni era demanada per la societat, ni respon a una necessitat, ni ha tingut diàleg ni consens, i sobretot, fa un retrocés en els drets de les dones,de més de 35 anys enrere.

La llei anul·la supòsits per l’avortament, com el de malformació del fetus, anul·la el criteri de terminis, posa obstacles: tràmits, informes, valoracions per tal de restringir al mínim quasi al res, els casos permesos; i criminalitza i penalitza a dones i a personal mèdic. Es prohibeix un dret, s’imposa la maternitat, siguin quines siguin les condicions, i això ens sembla intolerable, regressiu.

Diu a la dona què pot fer i què no. Li diu que el cos potser és seu, però amb limitacions d’ús. Les tracta d’immadures i incapaces de prendre decisions per si soles, atacant la capacitat de les dones de ser el que són, persones de ple dret.

L’avortament no és una acció buscada o desitjada, i molt menys gaudida. Per això ningú l’imposa, sinó que en reivindiquem el dret. I aquí rau una de les diferències importants: qui fa la llei prohibeix el dret, imposant maternitats no desitjades; qui estem contra la llei, reclamem la llibertat per decidir.

La penalització de l’avortament no és la solució per evitar els embarassos no desitjats, i tampoc farà disminuir els avortaments. El que sí que aconseguirà la llei és que incrementi el risc per a les dones que els seguiran practicant sense garanties mèdiques ni seguretat, posant en risc les seves vides; vides que la llei oblida. Les vides dignes de les dones, que són discriminades per raó de ser-ho, i per raó de classe, ja que com anys enrere, se seguiran practicant avortaments a l’estranger, per qui s’ho pugui permetre econòmicament.

La llei ataca l’equitat, la igualtat i la llibertat, tractant com un delicte el que ha de ser un dret. Els hem d’aturar.
ICV-EUiA de Mollet

Edicions locals