La transparència: de la teoria a la pràctica

Author 4

Hem vist ens els darrers temps com el govern molletà, així com el seu alcalde, utilitzen la paraula transparència a cada moment. La seva cursa per arribar a la transparència, però, és més teòrica que no pas pràctica. No cal explicar que com a regidors d’Ara Mollet-ERC ens costa molt, i a vegades ens és impossible, tenir la informació que necessitem per treballar. També hem denunciat manta vegades que som servidors públics (uns estan a govern i uns altres a l’oposició) però ens assabentem de notícies importants, de decisions, de projectes, a través de la premsa. I que quan passen coses importants a Mollet mai se’ns consulta ni tan sols se’ns informa a temps. Això sol ja exemplifica que la voluntat de ser transparents no és ben bé certa, si més no amb el tracte a l’oposició política.

Però posarem uns quants exemples que afecten la comunicació que també diuen poc de la transparència.

El primer exemple: ens vam assabentar fa més de dos anys en un ple que el butlletí Quatre Cantons passava a ser sense periodicitat i que sortia poques vegades l’any ja que l’economia municipal no ho permetia. Ara, sense cap explicació, se’ns diu a través d’un correu que torna a ser mensual. I ens preguntem: han canviat les finances municipals? O és que s’apropen eleccions? Ens mereixem una explicació.

Un altre situació exemplificant es va produir a la festa anual de Ràdio Mollet. En aquest acte es destaquen, entre altres, les notícies que han tingut més ressò de l’any. La notícia que segurament va arribar més enllà amb portades als diaris nacionals i notícies a les teles -la del conflicte encara no tancat amb el local d’una comunitat musulmana- no va ni aparèixer. I ens preguntem: qui escull les notícies i els premis? Els periodistes o el govern?

La darrera mostra: a Vallès Visió abans, com a oposició que som, una vegada a l’any se’ns convidava a una entrevista per explicar la nostra tasca d’oposició (com passa en el butlletí Quatre Cantons, en aquest mateix escrit o a la Ràdio amb el nostre espai). La darrera vegada que el portaveu Oriol López ha estat entrevistat va ser el desembre de l’any 2012. En canvi l’alcalde de Mollet el 2013 ha passat 3 vegades per una entrevista a la tele (el gener, el maig i el desembre). És això pluralitat i transparència?

Els govern s’hauria d’esforçar a fer entendre a la ciutadania què és el que passa mitjançant l’obertura de les dades públiques i de la participació en la presa de decisions i no a través dels mitjans de comunicació públics.
Ara Mollet-ERC

Edicions locals